Sepsis ve septik şokta güçlü iyon açığı, güçlü iyon farkı ve anyon açığının mortalite ve prognoz açısından incelenmesi
Investigation of strong ion deficit, strong ion difference and anion deficit in sepsis and septic shock in terms of mortality and prognosis
  1. Tez No: 638366
  2. Yazar: MUSTAFA TOSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAHYA KEMAL GÜNAYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Strong Ion Gap, Strong Ion Diffirence, Anyon Gap, Strong Ion Gap, Strong Difference, Anyon Gap
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Sepsis ve septik şok, her yıl dünya daki milyonlarca insanı etkileyen ve ölümüne neden olan önemli bir sağlık sorunudur. Bu nedenle bu hastalarda prognoz ve mortaliteyi öngörmek önemlidir. Bu çalışmada; Anyon Açıklığı (Anyon Gap [AG]), Güçlü İyon Farkı (Strong İon Difference [SID]), Güçlü İyon Açıklığı (Strong İon Gap [SIG])'nın sepsis ve septik şoklu hastalarda mortalite ve prognozu değerlendirme açısından değerli olup olmadığını göstermeyi amaçladık. Materyal Metod: Çalışmamız T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Acil Tıp Kliniği Yoğun Bakım Ünitesinde 15.11.2018-15.11.2019 tarihleri arasında etik kurulu onayı alınarak yapıldı. Çalışmamız prospektif, gözlemsel, klinik bir çalışmadır. Çalışmaya kritik yoğun bakımıza yatırılan sepsis ve septik şok tanılı aydınlatılmış onamı alınan, 18 yaşın üzerindeki dışlama kriteri olmayan 132 hasta dahil edildi. Çalışmamıza dahil edilen hastalar taburcu olanlar ve ölenler olarak 2 gruba ayrılmıştır. Ayrıca sepsis ve septik şok olarak da kendi içinde ayrılmıştır. Bu 2 grubun yoğun bakıma yattığı sırada alınan kan örnekleri kullanılarak SIDa, SIDe, SIG, AG değerleri hesaplanmış ve mortalite açısından analiz edilmiştir. Ayrıca bu değerler yaşam süreleri açısından gruplara ayrılarak birbirleri ile kıyaslanmıştır. Bulgular: 51'i (%38,6) sepsis, 82'si (%61,4) septik şok olmak üzere toplam 132 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların %55,3'ü (n:73) yaşarken, %44,7'si (n:59) öldü. AG'in ölen hasta grubundaki ortanca değeri 23,7 iken, yaşayan hasta grubunda 22 olup istatistikî olarak anlamlı bir fark söz konusudur (p=0,003) 24 saate kadar yaşayan hastalarda AG ortanca değeri 32,4, 1-7 gün yaşayanlarda 25,3, 7-30 gün yaşayanlarda 20,9, 30 günden uzun yaşayanlarda 21'dir. AG değeri ile yaşam süreleri arasında istatistikî olarak anlamlı bir ilişki vardır (p=0,001) 24 saate kadar yaşayan hastalarda SIDa ortanca değeri 42,2, 1-7 gün yaşayanlarda 49,4, 7-30 gün yaşayanlarda 50,8, 30 günden uzun yaşayanlarda 49,1'dir. SIDa değeri ile yaşam süreleri arasında istatistikî olarak anlamlı bir ilişki vardır (p=0,001) Yapılan ayrıntılı analizlerde bu farkları yaratan hastaların sepsisten ziyade septik şoklu hastalar olduğu anlaşılmıştır. Sonuç: Sepsis ve septik şoklu hastalarda AG ve SIDa değerleri mortaliteyi öngörmede ve prognozun değerlendirilmesinde laktat ve BE gibi değerli göstergeler olabilir. Daha ayrıntılı ve kapsamlı çalışmalar ile daha iyi değerlendirme yapılabilir. Ancak SIDe ve SIG değerleri ile prognoz ve mortalite arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Sepsis and septic shock are important health problems that affect millions of people around the world every year. Therefore, it is important to foresee prognosis, mortality and morbidity in these patients. In this study; we aimed to show if Anion Gap (Anion Gap [AG]), Strong Ion Difference (SID]) and Strong Ion Gap (Strong Ion Gap [SIG]) are valuable for evaluating mortality and prognosis in patients with sepsis and septic shock. Material and Method: Our study has been conducted in Health Sciences University Emergency Medicine Department Ankara Health Application and Research Center Emergency Clinic (SBÜ Acil Tıp ABD Ankara SUAM Acil Tıp Kliniği) between 15.11.2018 and 15.11.2019 after receiving ethics committee's approval. Our study is a prospective, observational, clinical study. The study included 132 patients that wereadmitted in our critical intensive care unit with sepsis and septic shock who were over 18 years old and without exclusion criteria. The patients included in our study were divided into two groups as discharged and dead, and also divided into sepsis and septic shock. SIDa, SIDe, SIG, AG values were calculated and analyzed for mortality by using blood samples withdrawn during the intensive care of these 2 groups. In addition, these values were divided into groups in terms of life expectancy and compared with each other. Results: A total of 132 patients, 51 of whom had sepsis (%38,6) and 82 of them (%61,4) had septic shock. While %55,3 (n:73) of the patients were alive, %44,7 (n:59) had died. While the median value of AG in the deceased patient group is 23,7, it is 22 in the living patient group and there is a statistically significant difference (p=0.003) The median value for patients living up to 24 hours is 32,4, 25,3 for those living 1-7 days, 20,9 for those living 7-30 days, 21 for those living longer than 30 days. There is a statistically significant relationship between AG value and lifetimes (P=0.001) The median value of SIDa in patients living up to 24 hours is 42,2, 49,4 in those living 1-7 days, 50,8 in those living 7-30 days, 49,1 in those living longer than 30 days. There is a statistically significant relationship between SIDa value and lifespan (P=0,001) In detailed analyzes, it was understood that the patients who made these differences were patients with septic shock rather than sepsis. Conclusion: In patients with sepsis and septic shock, AG and SID values can be valuable indicators such as lactate and BE for predicting mortality and evaluating the prognosis. Better evaluation can be done with more detailed and comprehensive studies. However, there was no significant relationship between SIDe and SIG values with prognosis and mortality.