Psoriasis hastalarında serum survivin seviyelerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 638367
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNEŞ GÜR AKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Psoriasis, survivin, sigara, Psoriasis, survivin, smoking
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Psoriasis; keskin sınırlı eritemli plaklar üzerinde parlak beyazımsı skuamlarla karakterize, genetik yatkınlık zemininde immünolojik ve çevresel faktörlerin etkisi ile ortaya çıkan kronik seyirli enflamatuvar bir hastalıktır. Patogenezi tam olarak aydınlatılamamış olup immün sistem hücreleri ve keratinositler arasındaki etkileşim sonucu ortaya çıkmaktadır. Survivin, apoptoz inhibitör ailesine ait, hücre proliferasyonu ve yaşamı üzerindeki etkilerin yanısıra immün sistem üzerinde de önemli etkileri sahip olan multifonksiyonel bir proteindir. Gereç ve yöntem: Çalışmaya son üç ay içerisinde sistemik tedavi almayan psoriasis tanılı 84 hasta ve 84 kontrol grubu dahil edildi. Katılımcılara ait demografik veriler, sigara, alkol kullanımı sorgulandı, BKİ hesaplandı. Hasta grubunda hastalık süresi, aile öyküsü, eklem tutulumu, tırnak tutulumu sorgulandı ve PAŞI skorları hesaplandı. Tüm katılımcılara ait serum survivin seviyeleri ölçüldü. Bulgular: Hasta grubunda serum survivin düzeyi anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0,008). Serum survivin düzeyi ile hastalık süresi, aile öyküsü, eklem tutulumu, tırnak tutulumu, BKİ, ve PAŞİ skoru arasında ilişki saptanmadı. Hasta grubunda sigara içenlerde içmeyenlere göre; alkol alanlarda almayanlara göre serum survivin düzeyinde anlamlı yükseklik saptandı(p değerleri sırasıyla; p=0,034, p=0,006). Sonuç: Psoriasis hastalarında kontrol grubuna göre yüksek saptanan serum survivin düzeyleri; immünmodulatör ve apoptoz inhibitörü olan bu molekülün henüz tam olarak netlik kazanmamış psoriasis patogenezinde rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Sigara içen psoriasis hastalarında serum survivin düzeyinin anlamlı yüksekliği, sigaranın survivin aracılığıyla etki edebileceğini düşündürmektedir. Survivinin psoriasis patogenezindeki rolünü ve sigara ile olan ilişkisini değerlendirmek için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Psoriasis is a chronic inflammatory disease characterized by silvery white scales on sharply demarcated erythematous plaques, that develops by the influence of immunological and environmental factors on a background of genetic predisposition. Pathogenesis of psoriasis has not been fully elucidated and is known to occur as a result of interaction between immune system cells and keratinocytes. Survivin is a multifunctional protein belonging to an apoptosis inhibitor family, which has important effects on the immune system as well as cell proliferation and survival. Materials and Methods: 84 patients with psoriasis who did not receive any systemic treatment for psoriasis in the last three months and 84 volunteers without psoriasis were included in our study. Demographic data, smoking status and alcohol comsumption of the participants were questioned, body mass index (BMI) was calculated. In the patient group, disease duration, family history, joint involvement, nail involvement were questioned and PASI scores were calculated. Results: Serum survivin level was found to be significantly higher in the patients compared to the controls (p=0.008). There was no relationship between serum survivin level and disease duration, family history, joint involvement, nail involvement, BMI, and PASI score. Serum survivin levels were significantly higher in smokers compared to non-smokers and in alcohol consumers compared to patients that didn't drink alcohol in the psoriasis group (p=0.034 and p=0.006, respectively). Conclusion: Serum survivin levels, which were found to be higher in psoriasis patients compared to the control group, suggest that this molecule, which is both immunomodulatory and an apoptosis inhibitör, may play a role in the pathogenesis of psoriasis, which has not been fully clarified yet. Significantly high serum survivin level in psoriasis patients who smoke suggests that smoking may act through survivin. More comprehensive studies are needed to evaluate the role of survivin in the pathogenesis of psoriasis and its relationship with smoking.