Ceza Muhakemesi Hukukunda avukatlara tanınan hukuki ayrıcalıklar
Legal privileges granted to lawyers in Criminal Procedure Law
- Tez No: 638475
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET BOZDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Avukat, Koruma Tedbirleri, Arama, El Koyma, İletişimin Denetlenmesi, AİHS, Lawyer, Precautionary Measures, Search, Seizure, Communication Monitoring, European Convetion on Human Rights
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Hukukun üstünlüğünün var olduğu, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı, savunmanın özgürce her türlü baskı ve tehditten uzak olarak yapılabildiği hukuk devletinin en büyük göstergelerinden birisi, avukatın bağımsızlığıdır. Bu sebeple ceza muhakemesinin amacına ulaşılmasında ve adil yargılanmanın gerçekleşmesinde bu denli öneme sahip olan, yargının kurucu unsuru ve özgür savunmanın temsilcisi avukat, savunma hakkının korunabilmesi ve etkin bir şekilde kullanılabilmesi için, ceza yargılaması işlemlerinde farklı muameleye tabi tutulmaktadırlar. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nda bu düzenlemeler yer almaktadır. Ancak ülkemizde bu hususta hem kuramsal hem de uygulamada bir takım sorunlar yaşanmaktadır. Bu sebeple çalışmada, avukatın aranması, iletişiminin denetlenmesi ve yargılanmasına ilişkin genel ilkeler ve mevzuatımızın öngördüğü usul incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the biggest indicators of the constitutonal state where the rule of law exists, fundamental rights and freedoms are guaranteed and the defense can be freely made without any pressure or threat, is the independence of the lawyer. For this reason, the lawyer who is the founding element of the judiciary and the represantative of free defence, so vital in achieving the purpose of the criminal procedure and the fair trial, are treated differently in criminal proceedings in order to protect and exercise their right to defense effectively. These regulations are included in the Criminal Procedure Law and Law of Advocacy. However, in our country, there are some problems regarding this issue both in terms of theory and practice. Therefore, in this study the general principles and procedures regulated by our laws regarding the lawyer's being searched by the officials, supervision of the lawyer's communication and the lawyer's being judged have been examined.