Medeni Usul Hukukunda ön inceleme kurumu
Preliminary examination in Civil Procedural Law
  1. Tez No: 370156
  2. Yazar: OSMAN NESUH YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM AŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ön İnceleme, hazırlık işlemleri, medeni usul hukuku, Preliminery examination, proceedings of preperation, civil procedural law
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medeni Usül İcra İflas Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Yeni HMK ile getirilen en önemli yeniliklerin başında yer alan ön inceleme kurumu, yargı aktörleri olan hâkimler ile avukatlar ve dava taraflarınca yeteri kadar bilinmemesi, eski alışkanlıkların yenisi ile değiştirilmesinde yaşanan zorluklar ve bu konuda henüz akademik çevrelerde ve Yüksek Mahkeme içtihatlarında konuyu enine boyuna açıklığa kavuşturan çalışmalar ve kararlar bulunmaması nedeniyle özel olarak ele alınıp incelenmesi önem arz etmektedir. Bu bağlamda çalışmamızda, medeni yargılama hukukumuza yeni giren bu kurumun irdelenmesi ve yargılamayı hızlandırmaya matuf önemine vurgu yapılması, müessesenin getiriliş amacına ve doğru anlaşılıp gerçekten de iyi uygulandığında yargılamayı hızlandırma yönünden iyi bir araç olduğunun anlaşılmasına katkı sağlayacağını temenni etmekteyiz. Ancak belirtmek gerekir ki, bu kurumun aktif olarak uygulanması hâkimler kadar davanın tarafları ve vekillerinin de kurumu algılaması ve buna göre hazırlık yapmasına bağlıdır. Aksi takdirde 2005 yılında Ceza Muhakemesi Kanunu ile getirilen“ Uzlaşma”müessesesi gibi birkaç yıl içerisinde neredeyse uygulanmaz bir hal alması kaçınılmaz olacaktır. Bu kapsamda“ Ön İnceleme Kurumu”bölüm başlığı altında ele alınan hususlar ayrı bir önem taşımaktadır. Bu çalışmamda, her zaman olduğu gibi içten gelen yardım ve paylaşma talepleriyle katkıda bulunmayı bir an olsun benden esirgemeyen ve manevi desteğiyle bu çalışmayı tamamlamaya beni sürekli olarak teşvik eden değerli hocam Doç. Dr. İbrahim Aşık ile vefalı ve fedakar meslektaşım Mahmut Kenger; ayrıca akademik bir çalışmanın ortaya konulmasının getirdiği zorluklar karşısında, birçok kez bu çalışmayı tamamlamam hususunda benden desteklerini esirgemeyen sevgili hayat arkadaşım Sevim'e teşekkürü bir borç bilirim.
Özet (Çeviri)
One of the most significant novelties of new Code on Civil Procedures (HMK), institution of preliminary examination presents an emerging need of addressing and examining due to the fact that it is not sufficiently known by judicial actors such as judges, attorneys and parties of a case, and due to the difficulty experienced replacing the old habits with the new ones, and due to the lack of decisions and studies both in academia and case-laws of High Courts that would bring thorough clarifications regarding this issue. Therefore, we aim to examine this institution which has recently been adopted in our law of civil procedure, and stress its importance regarding acceleration of the judiciary, and we expect that this study will contribute to comprehending that it is a fine instrument to accelerate the trail periods when understood and implemented well and properly in accordance with the goal in its adoption. However, it should be noted that the active implementation of this institution highly depends not only on judges but also on the fact that the parties and attorneys of a case should comprehend the institution and prepare accordingly. Otherwise, it would become almost impracticable in a few years as the institution of“conciliation”, which was adopted with Law on Criminal Procedure of 2005. Therefore, the issues dealt with under the title“Institution of Preliminary Examination”are of great importance. In this study of mine, I owe the debt of my gratitude for my distinguished mentor, Assoc. Prof. Dr. İbrahim Aşık, who never left me deprived of his contributions with his help and offers to share, and who always encouraged me to complete this study with his moral support; for my faithful and devoted colleague, Mahmut Kenger; and, last but not least, for my wife Sevim, who always supported me nonetheless to complete this study when I was faced the difficulties in presenting such an academic study.