Türkiye ve Somali'nin siyasî kültürü: Karamürsel ve Waberi örneği
Turkey and Somalia's political culture: Case of Karamürsel and Waberi
- Tez No: 638547
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Siyasi Kültür, Karamürsel, Waberi, Political Culture, Culture, Waberi, Karamürsel
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Siyasi kültür, geçmişten gelenlerin ilerleme ve farklılaşmasıyla oluşan siyasi kurumları, normları etkileyen bir kavramdır. Siyasi kültür, toplumların ve ferdlerin siyasete ilişkin inançları, değerleri, normları, kuralları ve davranış tarzları bütünüdür. Uygulanan anketlerle Karamürsel ve Waberi ilçelerinin siyasi kültürünün siyasi karar alma, siyasi yapım süreci ve siyasi yetkinlik unsurlarını ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Karamürsel ve Waberi ilçelerinin siyasi kültürlerinin karşılaştırmalı incelenmesi daha önce hiç yapılmamış olması ve bir ilk temsil etmesi açısından önemlidir. Çalışmanın bulguları, iki halkın ihtiyaçlarını anlamak için Somali ve Türkiye ve diğer ülkeler için büyük önem taşınmaktadır. Arştırmada, elde edilen bulgular daha fazla araştırma yapmak isteyen potansiyel araştırmacılar da bir yolunu açacağını umut etmektedir.Araştırmada nicel yöntem kullanılmıştır. Tez, daha çok uygulamalı bir araştırmadır. Anket sonuçları, SPSS ve teorik kaynaklarla raporlandırılmıştır. Bazı istatistik teknikleri, t-test, ANOVA ve Ki-kare testi, verilere uygulanmıştır. Sonuçlar, analiz edilmiş, değerlendirilmiştir. Farklı ülkelerin illerindeki Karamürsel ve Waberi ilçelerinin birbirlerinden farklı siyasi kültürlerinin olduğu belirlenmiştir. Siyasi kültürü, belirli açıdan araştırmak için uygulanan anketler sonunda cevapların analizleri yapılmış ve karşılaştırılmıştır.Araştırma, Karamürsel ve Waberi katılımcıların bazı siyasî kültür unsurlarının demokratik sistemin işleyişini kuvvetle belirleyici olduğunu göstermektedir. Demokratik düzenin ihtiyaçlara cevap verebilen etkinlikte kurulması gerekir. Siyasî kültürün ve siyasî kültürün unsurlarının olgunlaşması, halkın siyasi katılıma erişmesiyle mümkün olabilir. Sonuç olarak, Karamürsel ve Waberi halkının siyasi kültürün bazı unsurları açısından hipotezler doğrultusunda bakıldığında benzer ve farklı yönleri olduğu ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Political culture is a concept that affects the political institutions and norms formed by the progress and differentiation of the people coming from the past. Political culture is the beliefs, values, norms, rules, and behavior styles of societies and individuals. The objective of this study was to reveal the political culture of Karamürsel and Waberi districts in terms of political decision making, political making process, and political competence. This comparative study of the political culture of Karamürsel and Waberi is important because it has never done before and it represents the first study of like this kind. Also, The researcher is hopeful that the study achieved will form a basis for further research and cover a way for future studies to be made by other potential researchers. A quantitative method was used in the research. The thesis is mostly applied research. The survey results are reported with SPSS and theoretical sources. Some statistical techniques, such as t-test, ANOVA, and Chi-square test have been applied to the data. It has been determined that Karamürsel and Waberi districts in different countries have different political cultures. The responses were analyzed and compared at the questionnaire applied to investigate political culture from a certain perspective. İn the research, the participants of the two districts showed that some elements of political culture are strongly determining the functioning of the democratic system. There should be a democratic system institution that can meet the needs of the people. The maturation of the political culture and it's elements can only be possible with the peoples' access to political participation. İn conclusion, the research found that in terms of hypothesis and some elements of political culture the participants of Karamürsel and Waberi have similar and different aspects.