Sapanca Gölü'nün spor ve rekreasyon faaliyetlerine yönelik mevcut durumunun ve ilgililerin görüşlerinin belirlenmesi
Determining the current status of sapanca lake for sports and recreation activities and the opinions of the concerned people
- Tez No: 638568
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ATALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sapanca Gölü, Spor, Rekreasyon, Sapanca Lake, Sports, Recreation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Amaç:Bu araştırmanın amacı Sapanca Gölü ve çevresinin mevcut durumu ve kamu kurumlarının, özel sektör temsilcilerinin ve kullanıcı görüşlerinin belirlenerek spor ve rekreasyon faaliyetlerine yönelik incelenmesidir.Yöntem:Bu araştırma nitel araştırma süreçlerine göre yürütülmüş olup, Araştırma deseni olarak olgu bilim deseni kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Sapanca Gölü ve çevresinde spor ve rekreasyon faaliyetlerine yönelik ilgili kurumları temsilen 14 katılımcı ve kullanıcıları temsilen 10 katılımcı oluşturmuştur. Araştırma amacını gerçekleştirmek için veriler araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu ve doküman analizi süreçleri ile elde edilmiştir.Bulgular: Sapanca Gölü'nün spor ve rekreasyon faaliyetlerine yönelik tarafından belirtilen“rekreasyon alanı ve faaliyetleri”,“spor aktiviteleri ve alanı”temaları tüm kurumlar tarafından ortak olarak belirtilmiştir. Kurumların görüşleri ile ortak olarak Kullanıcılar 'da göl ve çevresini“sportif faaliyet ve alanı”,“rekreasyon faaliyeti ve alanı”olarak görmüştür. Bunun yanında kullanıcılar özellikle kurumlardan farklı olarak ulaşılabilirlik, toplu taşıma, ekonomik durum ve güvenlik zafiyeti gibi konularda farklılık göstermiştir.Sonuç:Sapanca Gölü'nün spor ve rekreasyon faaliyetlerine yönelik; Kurumlar ve Kullanıcılar göl ve çevresinin doğal kaynak değeri taşıdığı, sürdürülebilirlik anlayışı çerçevesinde spor, rekreasyon ve turizm alanları tarafından değerlendirilmesi ve planlamaların halka yönelik olması gerektiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Objective:The aim of this research is to determine the current situation of Sapanca Lake and its surroundings and the examination of sports institutions and recreation activities by determining public institutions, private sector representatives and user opinions.Method:This research was carried out according to qualitative research processes, and fact science pattern was used as research design. The sample of the study consisted of 14 participants representing the relevant institutions for sports and recreation activities in Sapanca Lake and its surroundings and 10 participants representing the users. In order to realize the research purpose, the data were obtained through the semi-structured interview form and document analysis processes developed by the researcher.Results:Recreation area and activities“, ”sports activities and area“ themes specified by Sapanca Lake for sports and recreation activities are shared by all institutions. . In common with the opinions of the institutions, it saw the lake and its surroundings as ”sports activity and area“, ”recreation activity and area" in Users. In addition to this, users differed especially in terms of accessibility, public transportation, economic situation and security weakness, different from the institutions.Conclusion:For the sports and recreation activities of Sapanca Lake; Institutions and Users have demonstrated that the lake and its surroundings have a natural resource value, should be evaluated by sports, recreation and tourism areas within the framework of sustainability understanding and the plans should be for the public.