Uluslararası düzeyde yerel yönetimlerarası işbirliği: Birleşmiş kentler ve yerel yönetimler örneği
Cooperation between local governments at the international level: The case of united cities and local governments
  1. Tez No: 638675
  2. Yazar: MÜSLÜM YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, Yerel Yönetim Birlikleri, UCLG, UCLG-MEWA, Local Government, Local Government Associations, UCLG, UCLG-MEWA
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Yerel yönetimler, insanların yerel ve müşterek ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kurulmuş olan kuruluşlardır. Özellikle son yüzyıllarda gerek niceliksel anlamda artış gerekse niteliksel anlamda değişim gösteren yerel ihtiyaçlar, yerel yönetimler için farklı güçlükler ortaya çıkarmaktadır. Yerel yönetimler, hem bu güçlüklerin üstesinden gelmek hem de uluslararası siyasi arenada ortak çıkarlarını savunabilmek amacıyla, küreselleşme, demokratikleşme ve teknolojik ilerlemelerin etkisiyle uluslararası düzeyde iş birlikleri oluşturmaktadır. Bu kapsamda kurulmuş olan Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) yerel yönetimler ve yerel yönetim birliklerinden oluşan üye ağı ile dünya nüfusunun %70'ini kapsamaktadır. Nitel araştırma yöntemi kullanılan çalışmada UCLG'nin bir bölge teşkilatı olan Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Teşkilatının (UCLG-MEWA) işlevselliği araştırılmıştır. Araştırma kapsamında UCLG-MEWA üyesi yerel yönetimlerde görev yapan yönetici ve çalışanlar ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş ve veri çeşitlemesine gidilerek konu ile ilgili dokümanlar analiz edilmiş, UCLG-MEWA istişare toplantısına katılımcı gözlemci olarak iştirak edilmiştir. Elde edilen veriler neticesinde UCLG-MEWA'nın; iş birliği, kent diplomasisi, sürdürülebilir kalkınma amaçları, yerel demokrasi, bilgi kaynağı, temsiliyet ve savunuculuk alanlarında işlevsel olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Local governments are institutions created to serve the people's local and communal needs. During the past few centuries, these local and communal needs have seen both a rise in quantity as well as change in quality, leading to challenges for local governments. In response to overcoming these challenges and at the same time protecting their joint interests in the international political arena, local governments, aided by globalisation, democratisation and technological progress, have sought cooperation with each other at the international level. The United Cities and Local Governments (UCLG) was created with this purpose in mind and serves roughly 70% of the global population through its network of local governments and local government associations. The functionality of the UCLG's Middle East and West Asia Section (UCLG-MEWA) has been studied using a qualitative approach. As part of the research, semi-structural interviews have been held with executives as well as employees working for the member local governments under the umbrella of UCLG-MEWA. Using data triangulation, related documents have been analysed as well and a personal visit as a participant observer to a retreat of the UCLG-MEWA has been realised. In light of the gathered data, the UCLG-MEWA has been found to be functional in the fields of cooperation, city diplomacy, sustainable development goals, information source, local democracy, representation and advocacy.