Sosyal ve ekonomik destek hizmeti kapsamındaki ailelerin sosyo - demografik yapısının incelenmesi
An analysis of the socio-demographic structure of the families who are within the scope of the social and economic support service
  1. Tez No: 638831
  2. Yazar: ÜLKÜ ALACA AYTİŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ANIL ÖZGÜÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Ekonomik Destek (SED), Aile, Çocuk, Social and Economic Support (SED), Family, Children
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, sosyal ve ekonomik destek hizmeti kapsamındaki ailelerin sosyo - demografik özelliklerinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda; Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) için başvuran bireylerin Sosyal İnceleme Raporları (SİR) kapsamındaki bilgiler, SED hizmeti kapsamındaki ailelerin sosyo - demografik özelliklerini belirlemek amacı ile hazırlanan bilgi toplama formu ile retrospektif olarak taranmıştır. Çalışmanın örneklemi Bahçelievler Sosyal Hizmet Merkezi'ne yapılan 446 SED başvurusunun dosyalarındaki SİR'den oluşmuştur. Çalışmada, 446 aileden 296'sının (%66,4) SED aldığı, 150 ailenin (%33,6) koşullarının SED almaya uygun bulunmadığı için başvurularının reddedildiği, başvuranların 400'ünün kadın, 46'sının erkek olduğu, 268 kadının başvurusu kabul edilirken, SED başvurusu kabul edilen erkek sayısının 28 olduğu bulunmuştur. Çalışmada SED alan aileler ile SED almayan ailelerin bulguları da karşılaştırılmıştır. SED alan ailelerde, bağımlılık, psikolojik/psikiyatrik tanı alma varlığı, düşük ekonomik gelir, istismar varlığı ve cinsiyet faktörleri anlamlı bulunmuştur. Bu faktörlerden bir ya da birkaçının bulunmasının, ailenin çocuk adına SED alması yönünde belirleyici olduğu ve ailede bu belirleyici faktörlerin varlığı artarken, ailenin SED alma durumunun da arttığı yönünde bir sonuca ulaşılmıştır. SED desteğinin çocuğun korunmasına yönelik bir hizmet olması ve aileye çocuk adına ekonomik olarak yapılan bu desteğin çocuğun aile yanında bakımının ve yaşamının devamını sağlarken çocuğun korunmasını esas alması itibarı ile hizmet çocuğun sosyo-biyo-eko-psikolojik gelişimi için önem kazanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is an analysis of the socio-demographic characteristics of the families who are within the scope of the social and economic support service. In accordance with this purpose; the data within the scope of the Social Study Reports (SİR) of the individuals who applied for the Social and Economic Support (SED) have been retrospectively scanned with the data collection form prepared in order to determine the socio-demographic characteristics of the families who are within the scope of the SED service. The sample of the study has composed of the SİR in the files of 446 SED applications made to Bahçelievler Social Service Center. In the study, it has been revealed that the 296 (66.4%) of 446 families took the SED and that the applications of 150 families (33.6%) were denied on account of the fact that their conditions were unsuitability for taking the SED. It has been understood that the 400 ones of the applicants were women and the 46 ones were men, and also that the applications of 268 women and 28 men were accepted. In the study, the findings of the families who took the SED and of the families who didn't take the SED have been compared. The factors of addiction, presence of receiving psychological/psychiatric diagnosis, low economic income, presence of abuse, and gender in the families who took the SED have been found statistically significant. It has been concluded that the existence of one or several of these factors in a family is determinant in the direction of that family's taking a SED on behalf of its own children, and consequently, the more the existence of these determinant factors in a family increases, the more the need of that family's taking the SED increases. The SED service which aims at the children's protection and upbringing near their families becomes more and more important for the socio-bio-eco-psychological development of the children. In accordance with this aim, it provides the continuance of their lives because of being a support given economically to their families on behalf of the children.