Oligo kemik metastazlı meme kanseri olguların non-metastatik ve multiple metastazlı meme kanseri olgularla karşılaştırılması ve sağkalım değerlendirmesi
Comparison of oligo bone metastasized breast cancer with non-metastatic and multiple metastase breast cancer cases and survival evaluation
  1. Tez No: 638897
  2. Yazar: MUSTAFA KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHA ZENGEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Oligo-kemik metastazı, Multi-kemik metastazı, viseral organ metastazı, Breast Cancer, Oligo-bone metastasis, Multi-bone metastasis, visceral organ metastasis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç:Bu çalışmada güncel ve tartışmalı bir kavram olan oligo-kemik metastazlı meme kanserli hastaların klinik seyrini değerlendirmeyi amaçladık. Bu amaçla oligo-kemik metastazlı hasta grubu (Grup I) ile non-metastatik meme kanserli hastalar (Grup II) ve multi-kemik ve viseral organ metastazlı meme kanserli hastaları (Grup III) klinik olarak karşılaştırdık. Gereç ve Yöntem:Çalışmaya Genel Cerrahi Kliniğinde Meme Kanseri nedeni ile takipli 1976-2020 yılları arasında opere edilmiş, 18 -80 yaş arası , adjuvan tedavisini tamamlamış, en az 6 aylık takip periyodu olan ve yeterli-uygun veri kaydı olan ve düzenli takipleri yapılan hastalar dahil edildi. 80 yaş hastalar, adjuvan tedavisini tamamlamamış, yeterli takip periyodu ve yeterli-uygun veri kaydı olmayan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Serimizde toplam 1268 hasta (1262 kadın,6 erkek) mevcuttu. Bunların 981'i non-metastatikti. İzole ve oligo kemik metastazlı (5 ve daha az kemik metastazı odağı bulunan) hasta sayısı 79 idi. Solid organ metastazı ve multiple kemik metastazı olan hasta sayısı 208 idi. Oligo kemik metastazlı grup ile non-metastatik grup ve solid organ metastazı ve multiple kemik metastazlı grup arasındaki demografik, uygulanan tedaviler, histopatolojik ve evrelemesine ait veriler incelendi. Bulgular:Demografik ve özgeçmiş ile ilgili faktörlere bakıldığında gruplar arasında hormon kullanımı dışında diğer faktörler istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Öte yandan tedavi ile faktörler incelendiğinde oligo kemik metastazlı hasta grubunda neoadjuvan tedaviye yanıtın az olduğu, non-metastatik gruba göre tümörün multisantrik özelliğinin fazla olması ve uygulanan cerrahi tedavinin daha agressiv olduğu görüldü.Ayrıca bu grupta yüksek TNM evresi, yüksek lenfatik kanal invazyonu ve kan damar invazyonu varlığı görüldü.Lokal nüks oranı daha fazla saptandı.Sağ kalımın multi kemik ve solid organ metastazlı hasta grubuna benzer olduğu bulundu. Sonuç:Oligo kemik metastaz hasta grubu beklenilenin aksine multi-kemik metastazlı ve viseral organ metastazlı hastlara daha yakın bir klinik seyir gösterdi. Bu nedenle oligo kemik metastazlı meme kanseri hastalığının tanımı tekrar gözden geçirilebilir. Ayrıca izole kemik metastazı olgularının klinik seyrini değerlendirmek bundan sonraki çalışmaların inceleme konusu olabilir.Daha iyi bir sağkalım için bu hastalar yakından takip edilmeli ve multidisipliner yaklaşımla tedavi edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim:In this study, we aimed to evaluate the clinical course of breast cancer patients with oligo-bone metastasis, which is an up-to-date and contentious concept. For this purpose, we clinically compared patients with oligo-bone metastases (Group I), patients with non-metastatic breast cancer (Group II) and patients with multi-bone and visceral organ metastases (Group III). Material and Methods: :Patients who were operated between 1976-2020 due to Breast Cancer in the General Surgery Clinic, aged between 18-80 years, completed adjuvant therapy, had a follow-up period of at least 6 months, and had adequate-appropriate data record and regularly followed up were included in the study.Patients 80 years old, patients who did not complete adjuvant therapy and who did not have sufficient follow-up period and data record were not included in the study.There were a total of 1268 patients (1262 women, 6 men) in our series. 981 of them were non-metastatic. The number of patients with isolated and oligo bone metastases (with 5 or less bone metastasis focus) was 79. The number of patients with solid organ metastasis and multiple bone metastases was 208. Demographic, treatment, histopathological and staging data between oligo bone metastasis group and non-metastatic group and solid organ metastasis and multiple bone metastasis group were examined. Results: When looking at demographic and CV factors, other factors were not statistically significant except using hormone.On the other hand, when the factors were analyzed with treatment, it was observed that the response to neoadjuvant treatment was low in the patient group with oligo bone metastasis, and the multicentric feature of the tumor was more aggressive than the non-metastatic group and the surgical treatment applied was more aggressive. Besides, high TNM stage, high lymphatic channel invasion and blood vessel invasion were observed in this group.Local recurrence rate was higher. It was found that survival was similar to the group of patients with multi-bone and solid organ metastases. Conclusion:Contrary to expectations, oligo bone metastasis patient group showed a closer clinical course to patients with multi-bone metastasis and visceral organ metastasis. Therefore, the definition of breast cancer with oligo bone metastasis can be reviewed. In addition, evaluating the clinical course of isolated bone metastasis cases may be the subject of further studies. These patients should be followed closely and treated with a multidisciplinary approach for a better survival.