CoVID- 19 pandemi sürecinin acil tıp asistanlarının eğitimine ve iş gerginliğine etkisi
Effect of COVID 19 pandemic on emergency medicine specialty training and work-related strain
- Tez No: 638954
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL ALİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sağlık Eğitimi, İlk ve Acil Yardım, Education and Training, Health Education, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Tıp Eğitimi, Acil Tıp Eğitimi, COVID 19 Pandemisi, Medical education, Emergeny medicine specialty training, COVID 19 Pandemic
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Covıd 19 pandemisinin acil tıp uzmanlık eğitimine etkisi ve bu sürecin acil tıp asitanları üzerinde oluşturduğu gerginliğin araştırılması. Yöntem: Çalışmamız kesitsel bir çalışmadır. Veriler iki bölümden oluşan bir form ile toplanmıştır. Birinci bölümde sosyodemografik veriler ve pandemi sürecinde karşılaşılan olası sorunlar sorgulanmaktadır. İkinci bölüm ise İşe Bağlı Gerginlik Ölçeğinden (İBGÖ) oluşmaktadır. Anket pandemi döneminde çalışan acil tıp asistanlarına yüz yüze ve online olarak uygulanmıştır. Bulgular: Toplam 150 anket toplanarak, verileri incelenmiştir. Katılımcılar farklı kliniklerde eğitim almaktadırlar. Süreç boyunca asistanlar sıklıkla sağlık bakanlığı bilimsel kılavuzundan güncel bilgileri takip etmiş, kişisel koruyucu ekipman kullanımı ve temininde zorlanmış, kimi zaman kendisini acil serviste yalnız hissetmiş ve büyük ölçüde eğitimlerinin süreçten olumsuz etkilendiğini belirtmişlerdir. İBGÖ puan ortalamaları kişisel koruyucu ekipman temininde zorluk çekenlerde, uzmanlık eğitimlerinin pandemi sürecinden olumsuz etkilendiğini düşünenlerde, nsüreçte kendini yalnız hissedenlerde, bu süreçte Acil Tıp alanında uzmanlık eğitimi alma tercihlerini sorgulayalarda ve bu tercihlerinden pişman olanlarda diğerlerine göre daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Acil servisler doğası gereği stresli ortamlardır. Olağanüstü durumlarda bu stres faktörüne, bulaşıcı hastalıklardan korunma, çalışma saatleri içinde kendini yalnız hissetme, eğitimin aksaması gibi faktörlerin eklenmesi işe bağlı gerginliği arttırmaktadır. Kişisel koruyucu ekipman temininde yapılacak iyileştirmeler, internet tabanlı alternatif eğitim kaynaklarının kullanıma girmesi COVID1-19 pandemisi gibi beklenmedik durumlarda belirgin hale gelenu işe bağlı gerginliğin azaltılmasında etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the effect of Covıd 19 pandemic on emergency medicine specialty training and work-related strain levels of emergency medicine residents. Method: This is a cross sectional study. The data of the study was gathered using a two-part form. The first part includes questions about sociodemographic characteristics of the study group and possible conditions that can be effective on emotional status of the participants during the pandemic period. The second part consists Work-related Strain Inventory (WRSI). The questionnaire was applied face-to-face and online to emergency medicine assistants working during the pandemic period. Results: A total of 150 form was gathered and analyzed. The participants are residents different instutions. Throuhput the pandemic process, the participants generally followed the up-to-date information fro m the Ministry of Health Scientific Guide, had difficulty in using and supplying personal protective equipment, sometimes felt lonely in the emergency room and stated that their training was negatively affected by the process. Mean WRSI scores were found higher in those who had difficulty in obtaining personal protective equipment, those who thought that their specialty training was negatively affected by the pandemic process, those who felt lonely at work, those who questioned their preferences for Emergency Medicine residency training and who regretted their choice. Conclusion: Emergency clinics are stressful environments by nature. In extraordinary situations, additional factors such as protection from infectious diseases, feeling lonely during working hours, disruption of training may increase work-related strain. Improvements in the provision of personal protective equipment and introduction of alternative internet-based training resources maybe effective in reducing work-related strain that become evident under unexpected conditions like COVID-19 pandemic