Parkinson hastalığına sahip bireylerde dört farklı fonksiyonel mobilite testinin psikometrik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the psychometric properties of four different functional mobility tests in patients with parkinson's disease
  1. Tez No: 638965
  2. Yazar: VELİ BATUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKİM ÇITAK KARAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Parkinson hastalığı, fonksiyonel mobilite, sonuç ölçümü, yürüyüş, denge, Parkinson disease, functional mobility, outcome measure, gait, balance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Parkinson hastalığına (PH) sahip bireylerde fonksiyonel mobilitenin değerlendirilmesinde 8 Şeklinde Yürüme Testi (8ŞYT) ve Groningen Kıvrımlı Yürüme Testinin (GKYT) güvenilirlik ve geçerliliğini incelemek, psikometrik özelliklerini Süreli Kalk ve Yürü Testi (SKYT) ve L-test ile karşılaştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya 35'i PH'li diğerleri sağlıklı toplam 70 katılımcı dâhil edilmiştir. Katılımcıların fiziksel, sosyodemografik ve tıbbi özellikleri kayıt edilmiştir. 8ŞYT ve GKYT'nin güvenilirlik ve geçerliliğinin incelemek için bu testlerle birlikte SKYT ve L-Test katılımcılara iki farklı değerlendirici tarafından, bir hafta arayla iki kez uygulanmıştır. Sonuçlar: 8ŞYT ve GKYT'nin hem değerlendiriciler arası (ICC=0.999, %95GA=0.999-1) hem de test-tekrar test güvenilirliği (sırasıyla, ICC=0.995, %95GA= 0.991-0.998; ICC= 0.978, %95GA= 0.956-0.989) yüksektir. Her iki testin de SKYT (sırasıyla, r=0.926 ve r=0.823, p=0.000) ve L-Test (sırasıyla, r=0.963 ve r=0.951, p=0.000) ile pozitif yönde yüksek bir korelasyona sahip olduğu görülmüştür. Tartışma: Bulgular 8ŞYT ve GKYT'nin PH'li bireylerde fonksiyonel mobilitenin değerlendirilmesinde kullanılabilecek güvenilir ve geçerli birer performansa dayalı sonuç ölçümü olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to investigate the reliability and validity of Figure of 8 Walk Test (F8WT) and Groningen Meandering Walking Test (GMWT) in assessment of functional mobility in patients with Parkinson's disease (PD), and to compare their psychometric properties with Timed Up and Go Test (TUG) and L-Test. Method: A total of 70 participants (35 with PD and others, healthy) were included in the study. Physical, sociodemographic and medical characteristics of the participants were recorded. In order to investigate the reliability and validity of the F8WT and GMWT, these tests together with the TUG and L-Tests were applied twice to the participants by two independent assessors, one week apart. Results: The F8WT and GMWT had high interrater (ICC=0.999, 95% CI=0.999-1) and test-retest reliabilities (ICC: 0.995, 95% CI=0.991-0.998; ICC=0.978, 95% CI=0.956-0.989, respectively). Both F8WT and GMWT tests had positive correlations with the TUG (r=0.926 and r=0823, respectively; p=0.000) and the L-Test (r=0.963 and r=0.951, respectively; p=0.000). Discussion: Findings of this study showed that F8WT and GMWT were reliable and valid performance-based outcome measures for assessing functional mobility in individuals with PD.