Özümseme kapasitesinin ve stratejik esneklik arasındaki ilişkilerin incelenmesi: Bir araştırma
A research: Understanding the relationship between absorptive capacity and strategic agility
  1. Tez No: 638966
  2. Yazar: ÖMÜR PAÇACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA GÜNDÜZ ÇEKMECELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Nesil İşletme, Özümseme Kapasitesi, Stratejik Esneklik, İşletme Performansı, İnternet, New Generation Enterprises, Absorption Capacity, Strategic Agility, Firm Performance, Internet
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
İnsanoğlu varlığı boyunca gerek merak duygusu gerek daha az enerji ile daha çok iş yapabilme isteği ile sürekli yeni keşifler ve icatlar peşinde koşmuştur. Sebep olduğu küresel etkinin yanı sıra etkisinin kısa süre içerisinde tüm dünyayı sarması açısından internet ve kişisel bilgisayarların icadı insanlık tarihi boyunca rastlanılmayan sonuçlara neden olmuştur/olmaktadır. 20 sene önce var olmayan ve tamamen bu iki yeni icat üzerine kurulu şirketlerin şu an dünyanın en çok kazanan şirketleri olması, işletme yapılarında meydana gelen hayati ve geri dönülemez değişikliği ortaya koymaktadır. Bu çalışmada Yeni Nesil İşletme olarak tanımlanan bu örgütler sanal dünya düzeninin lokomotifi rolüyle Sanal Sanayi Devrimi'nin gerçekleşmekte olduğunu tüm dünyaya göstermektedir. Bu Sanal Sanayi Devrimi'nin, yaklaşık 2 asır önce gerçekleşen Klasik Sanayi Devrimi'nin sonuçlarına benzer etkiyi, içinde bulunduğumuz yüksek iletişim ve teknolojik imkânlar ile donanmış ve daha küresel bir dünyada yaşayan nispeten daha bilgili insanlar üzerinde, selefine kıyasla çok daha kısa sürede oluşturacağına şüphe yoktur. Bu kapsamda, bu araştırmada Yeni Nesil İşletmeler için özümseme kapasitesi ve stratejik esneklik ile işletme performansı arasındaki ilişki incelenmiştir. Yazılım ve ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren iki farklı tip yeni nesil işletme üzerinde yapılan bu araştırmada Yeni Nesil İşletmelere ilişkin literatürdeki boşluğun doldurulması amaçlanmış ve bu alanda gelecekte icra edilecek araştırmalara ışık tutmak amaçlanmıştır. Araştırma süresince özümseme kapasitesinin direkt ve stratejik esneklik kavramı üzerinden işletme performansına etkisi ortaya konmuştur. Bulgular, özümseme kapasitesinin iki boyutunun üzerinden doğrudan ve stratejik esneklik kavramı üzerinden de dolaylı olarak işletme performansı ile doğru orantılı ilişkide olduğunu göstermiştir. Araştırma sonuçları doğrultusunda Yeni Nesil İşletmelerin özümseme kapasitesi ve stratejik esneklik kavramları üzerinden işletme performanslarını artırmalarına yönelik öneriler sunulmuştur. Ayrıca müteakip çalışmalara ışık tutacak bilgiler ve bir takım yeni araştırma konuları ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout his existence, humankind constantly has pursued new discoveries and inventions, with a sense of curiosity and a desire to do more with less energy. The invention of the internet and personal computers has caused unique results throughout the history of humanity due to not only its global effect but also covering the world in a short time. The fact that the companies founded entirely on these two new inventions and having business operations in some fields which were not existed 20 years ago are now the most earning companies in the world, reveals the vital and irreversible change in business structures. In this study, these organizations defined as New Generation Enterprises show that Virtual Industrial Revolution is taking place with the help of their locomotive role in the virtual world order. There is no doubt that this Virtual Industrial Revolution will have similar effect with the results of the Classical Industrial Revolution which took place about 2 centuries ago. On the other hand these effects will be seen in a much shorter time compared to its predecessor, with the help of relatively more knowledgeable people living in a more global world, equipped with the high communication and technological opportunity. In this context, the relationship between absorption capacity and strategic flexibility and firm performance for Next Generation Enterprises has been examined in this study. This research are conducted on two different types of new generation enterprises operating in the software and trade sectors. It is aimed to fill the gap in the literature on New Generation Enterprises and to shed light on future research in this field. It has been observed that the absorption capacity, strategic agility and firm performance have been related among themselves. Findings showed that absorption capacity is directly related to firm performance over two dimensions and indirectly through the concept of strategic agility. In line with the results of the research, suggestions were made to increase the performance of the New Generation Company through the concepts of absorption capacity and strategic agility. In addition, some information to shed light on subsequent studies and a number of new research topics have been expressed.