Marmara bölgesinde kiraz dal yanıklığı hastalık etmeninin tanısı, genotipik karakterizasyonu ve farklı preparatlara karşı duyarlılığının belirlenmesi
Identification, genotypic characterization of causal agent of cherry bacterial canker in Marmara region and determination of suspectibility against different compound
- Tez No: 639060
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA MİRİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kiraz, bakır, MLSA, filogenetik, Cherry, copper, MLSA, phlylogenetic
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Pseudomonas syringae' nin neden olduğu kiraz bakteriyel dal yanıklığı hastalığı kiraz ağaçlarında ciddi ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu çalışmada 2016-2018 yılları arasında Marmara Bölgesi kiraz üretim alanlarından izole edilen 82 adet izolatın klasik, biyokimyasal, moleküler testlerle tanısı, ERIC-, REP-, BOX-PCR ile genetik karakterizasyonu ve Multi Lokus Sekans Analiz (MLSA) ile filogenetik akrabalığı belirlenmiştir. MLSA çalışmalarında 4 farklı housekeeping (gyrB, rpoDs, rpoDp ve gltA) genleri kullanılmıştır. Çalışma sonucunda hastalıklı bitkilerden izole edilen 63 adet izolat klasik, biyokimyasal ve moleküler testlere göre Pseudomonas syringae pv. syringae olarak tanılanmıştır. MLSA çalışmalarına göre elde edilen Pseudomonas syringae pv. syringae izolatları, Pseudomonas syringae pv. atrofaciens ve Pseudomonas avellane ile yakınlık göstermiştir. İzolatların DNA sekans bilgileri NCBI veri tabanına kaydedilmiştir. Çalışmada hastalık etmenine karşı bakır oksiklorür, bakır sülfat, bakır hidroksit, maneb, mancozeb ve bordo bulamacı (kalsiyum hidroksit+bakır sülfatın) in vitro antibakteriyel etkinlikleri belirlenmiştir. Kullanılan tüm preparatların in vitro bakteri popülasyonun gelişimin engellenmesi üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Arazi çalışmalarında hastalık gelişimin engellenmesi üzerine bakır hidroksit, bakır oksiklorür, bakır sülfat, fosetyl-al ve bakır tuzları + mancozeb etkinliği araştırılmıştır. Çalışma sonucunda bakır hidroksit kontrole göre hastalık şiddetini %85,72 oranında azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
Cherry bacterial branch canker disease caused by Pseudomonas syringae causes serious economic losses in cherry trees. In this study, the diagnosis of 82 isolates, isolated from the cherry production areas in Marmara Region between 2016 and 2018 years, were determined by using classical, biochemical, molecular tests. Genetic characterization and phylogenetic relationship among the isolates were determined by using ERIC-, REP-, BOX-PCR and Multilocus Sequence Analysis (MLSA). Four different housekeeping genes (gyrB, rpoDs, rpoDp and gltA) have been used in MLSA studies. As a result of the study, 63 isolates obtained from diseased plants, were identified as Pseudomonas syringae pv. syringae according to classical, biochemical and molecular analyses. According to MLSA studies, Pseudomonas syringae pv. syringae isolates showed affinity with Pseudomonas syringae pv. atrofaciens and Pseudomonas avellane. DNA sequences of representative isolates were recorded in the NCBI database. In the study, antibacterial activities of copper oxychloride, copper sulphate, copper hydroxide, maneb, mancozeb and Bordeaux mixture (calcium hydroxide+copper sulphate) were also determined in vitro conditions. All preparations used have been found to be effective on in vitro inhibition of bacterial population. In the field studies, copper hydroxide, copper oxychloride, copper sulfate, fosetyl-Al and copper salts + mancozeb were used to prevent disease development and occurrence. As a result of the study, copper hydroxide reduced the disease severity by 85,72% compared to control.