Koroner anjiografi yapılan hastalarda podokaliksin ve nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalinin kontrast madde verilmeden önce ve verildikten sonraki düzeylerinin araştırılması
Investigation of the levels of podocalicin and neutrophile gelatinase related lipocals before and after contrast agents in patients with coronary angiography
- Tez No: 639070
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERAY ATALAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Kontrast Madde, Nefropati, Podokaliksin, NGAL
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Günümüzde tanısal ve girişimsel birçok prosedürde kontrast madde kullanılmaktadır. Kontrast maddenin intravasküler yolla vücuda verilmesi sonrasında böbreklerde geçici hasarlar oluşabilmektedir. Kontrast madde nefropatisi olarak adlandırılan bu hasarın patogenezi halen net olarak bilinmemektedir. Kontrast madde nefropatisi (KMN) akut böbrek hasarının üçüncü en sık sebebi olup erken tanının prognostik önemi mevcuttur. Biz de çalışmamızda anjiografik işlem yapılan hastaların idrar podokaliksin ve nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalin (NGAL) düzeylerini araştırarak bu belirteçlerin tanısal önemlerini belirlemek ve tedavide N-Asetilsistein (NAC) kullanımının yararını incelemek istedik. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Kafkas Üniversitesi Sağlık Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurusu sonrasında anjiografik işlem yapılan 44 hasta ile gerçekleştirildi. Anjiografik işlem sonrası hastalar randomize iki gruba ayrılarak ilk gruba sadece serum fizyolojik, ikinci gruba ise hem serum fizyolojik hem de N-Asetilsistein verildi. Bütün hastalardan anjiografik işlemden önce ve anjiografik işlemden sonra (48. Saatte) olmak üzere iki kez idrar numunesi alındı. Bu idrar numunelerinde ELİSA yöntemi ile podokaliksin ve NGAL düzeyi ölçüldü. Ayrıca tüm hastalardan tam kan sayımı, rutin biyokimyasal parametreler ve troponin düzeyi de çalışıldı. Bulgular: Çalışma serum fizyolojik (SF) tedavisi verilen ilk grup ile serum fizyolojik + N-Asetilsistein verilen ikinci grubun verilerinin karşılaştırılması temeline dayanmaktadır. Tüm hastalar incelendiğinde demografik özellik olarak erkek nüfusu fazla olup yaş, boy, kilo olarak gruplar arasında istatistiksel anlamlı farklılık mevcut değildi. Hastaların vücut kitle indeksi ortalamaları her iki cinsiyette de aşırı kilolu idi. Hastaların rutin biyokimya panelinde ise üre, kreatinin, ALT, AST, ALP, GGT, CRP ilk grupta daha yüksekti, ancak istatistiksel anlamlılık saptanmadı. Tam kan sayımı panelinde ise WBC, nötrofil sayısı, lenfosit sayısı, eozinofil sayısı, PDW, MPV, nötrofil-lenfosit oranı, nötrofil-platelet oranı, eozinofil-lenfosit oranı sadece serum fizyolojik verilen grupta daha yüksek olup PDW ve eozinofil-lenfosit oranı istatistiksel anlamlı farklılık göstermişti. Podokaliksin düzeyleri 0. saatte istatistiksel anlamlılık göstermez iken 48. saat düzeyleri SF+NAC verilen grup ile karşılaştırıldığında düzeyleri artmıştı. NGAL düzeyi ise 0. saate göre 48. saat düzeyleri SF+NAC verilen grupta azalmış, sadece SF verilen grupta artmıştı. 0. saat ile 48. saat podokaliksin ve NGAL düzeylerindeki farklılık araştırıldığında ise farklılık azalmış ve gruplar arasında istatistiksel anlamlılık mevcut olarak bulunmuştu. Sonuç: Kontrast madde günümüzde giderek artan sıklıkta kullanılmaktadır. Kontrast madde ile ilişkili nefropati patogenezi halen net olarak belirlenememiş olsa da tanı ve tedavi süreçleri ile ilgili araştırmalar devam etmektedir. Biz de çalışmamız ile idrar podokaliksin ve NGAL düzeylerinin KMN gelişim sürecinde tanısal önemi olabileceği ve NAC'ın klinik kullanımda SF ile birlikte kullanılmasının KMN gelişim riskini azaltabileceği kanaatini taşımaktayız.
Özet (Çeviri)
Objective: Contrast media are used in many diagnostic and interventional procedures today. Temporary damage may occur in the kidneys after the contrast agent is administered to the body intravascularly. The pathogenesis of this damage, which is called contrast agent nephropathy, is still unclear. Contrast media nephropathy is the third most common cause of acute kidney injury, and early diagnosis has prognostic significance. In our study, we wanted to determine the diagnostic significance of these markers and investigate the utility of N-Acetylcysteine (NAC) in the treatment by investigating the urinary podocalyxin and neutrophil gelatinase related lipocalin (NGAL) levels of patients undergoing angiographic procedures. Material and Methods: Our study was performed with 44 patients who underwent angiographic procedures after applying to Kafkas University Health Education and Research Hospital. After angiographic procedure, patients were randomly divided into two groups, the first group was given only saline, and the second group was given both saline and N-Acetylcysteine. Urine samples were taken from all patients twice before and after angiographic procedure (at 48 hours). In these urine samples, podocalyxin and NGAL levels were measured by ELISA method. In addition, complete blood count, routine biochemical parameters and troponin levels were studied from all patients. Results: Although the study was based on the comparison of the data of only the first group given the saline treatment and the second group given the saline + N-Acetylcysteine, there was no statistically significant difference between the groups in terms of age, height, weight among the groups. The mean body mass index of patients was overweight in both sexes. Urea, creatinine, ALT, AST, ALP, GGT, CRP were higher in the first group in the routine biochemistry panel, but no statistical significance was found (p> 0.05). In the complete blood count panel, WBC, neutrophil count, lymphocyte count, eosinophil count, PDW, MPV, neutrophil-lymphocyte ratio, neutrophil-platelet ratio, eosinophil-lymphocyte ratio were higher only in the SF group, and PDW and eosinophil-lymphocyte ratio were statistically significant.