Mes'ûdî'de varlık ve illetleri eleştirisi (Kitâbu'l-Mebâhis ve'ş-Şukûk örneği)
Mes'ū'dī's criticisms of existence and causes (The example of Kitāb al-Mabāhith wa-l-Shukūk)
- Tez No: 639081
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMİ DERİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Mes'ûdî, Şukûk, Varlık, İllet, Malûl, Zorlamalı İllet, Bekâ, Küll, Mas'ūdī, Shukūk, Existence, Causes, Effect, Enforcement Causes, Eternity, Totality
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Çalışma, metafiziğin konusu olarak varlık ve meselesi olarak illetleri bağlamında ortaya çıkan varlık ve illetleri problemini Şerefuddin Muhammed b. Mes'ûd el-Mes'ûdî açısından incelemeyi hedefler. Bununla Mes'ûdî'nin İşârât ve't-Tenbîhât şerhi niteliği taşıyan kitabı Kitâbu'l-Mebâhis ve'ş-Şukûk referans alınarak kendisine özgü ve iddialı nitelik taşıyan eleştirel yönü araştırılmıştır. Araştırmanın hedefine uygun olarak Şukûk'un, İşârât'ın dördüncü namatına denk gelen meseleleri incelenmiştir. Bu konu üzerine şimdiye kadar herhangi bir çalışma yapılmadığından dolayı yaşadığı dönemde mütekellim ve filozof olarak bilinen Mes'ûdî'nin bu konuda bir kısım eleştirilerinin gün yüzüne çıkarılması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to research the problem of existence as the subject of metaphysics and its cause acoording to Sharaf al-Dīn Muhammed b. Mas'ūdī al-Mas'ūdī. With this its distinctive and arty criticial aspect were researcheol by taking reference to the Mas'ūdī's book Kitāb al-Mabāhith wa-l-Shukūk that has commentary qualification of Ishārāt wal-Tanbīhāt. As the correspond to the subject of the research, it's investigated on the points equal to the fourth method of Suhukūk(Doubts), Ishārāt. Since there is not any research about this topic, ot is aim to come Mas'ūdī's some critics to light who was known as a theologian and philolsopher in the period he lived.