Aydî Baba Divanı (Bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük)
Aydî Baba Divanı (Context index and functional dictionary)
- Tez No: 639090
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FETTAH KUZU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Aydî Baba, Aydî Baba Divanı, Bağlamlı Dizin ve İşlevsel Sözlük, TEBDİZ, Aydî Baba, Aydî Baba Court, Contextual Directory and Functional Dictionary, TEBDİZ
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1399
Özet
Klasik Türk Edebiyatı 600 yıllık birikimi ile geçmişten günümüze edebi alanda geniş kitlelere ulaşmış ve etkili olduğu o dönemlerde zirveye ulaşmıştır. Özellikle 16.yy da zirveye ulaşan Klasik Türk Edebiyatı 19.yy sonlarına doğru gerileme noktasına gelmiştir. Adını, şairlerin yazmış oldukları şiir kitaplarına verilen divan isminden almıştır. Şairler farklı nazım türleriyle ve farklı nazım şekilleriyle yazmış oldukları şiirleri divan adı verilen bu kitaplarda birleştirmişlerdir. Henüz yeni olmasına karşın TEBDİZ projesi ile birlikte binlerce KlasikTürk Edebiyatı eserleri sanal ortama aktarılmıştır. Sanal ortama aktarılmış olan eserler amacına uygun olarak kelime kelime anlamlandırılmış ve bağlamında değerlendirilmiştir. Yapmakta bulunduğum bu çalışma da TEBDİZ projesi kapsamında ele alınmış olup“Bağlamlı Dizin ve İşlevsel Sözlük”olarak incelenmiştir. Söz konusu proje kapsamında Türk Edebiyatında geniş bir kültür birikimi olan ve edebiyatımızın temeli ve kaynağı olan Klasik Türk Edebiyatı eserlerini anlamlandırma ve şairlerin anlam dünyasını ortaya çıkarmaktadır. Klasik Türk Edebiyatının son dönemlerine denk gelen ve 19.yy da yaşamış olan Aydî Baba'ya ait“Aydî Divanı”tenkitli metninden yola çıkılarak“Bağlamlı Dizin ve İşlevsel Sözlük”çalışması hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Classical Turkish Literature has reached wide audiences in the literary field from past to present with its 600 years of experience and reached its peak at the time it was influential. Classical Turkish Literature, which hitits peak especially in the 16th century, reached the point of regression towards the end of 19th century. It was named“divan”after the poetry books that were written by poets. Poets combined poems they wrote with different types and forms of verses in these books called divan.Though it is still new, thousands of Classical Turkish Literature works have been transferred into virtual platform with the TEBDİZ project. The works that have been transferred into digital platform were defined word by word and examined with respect to their context. This project that I'm working on has been handled within the scope of TEBDİZ project and examined as“Contextual Directory and Functional Dictionary”. Within the scope of the project aforementioned, it reveals the semantic world of poets and reveals the works of Classical Turkish Literature, which is the foundation and source of our literature. Based on the criticized text of“Aydî Divani”belonging to Aydî Baba, who coincided with the last periods of Classical Turkish Literature and lived in the 19th century, a“Contextual Directory and Functional Dictionary”study was prepared.