Konya Mevlânâ Müzesi arşivinde bulunan 84 No.lu zarf tercümelerine göre Konya Mevlevîhânesi ile Lefkoşa Mevlevîhânesinin ilişkileri
The relationship between Konya Mevlevihane and Lefkoşa Mevlevihane according to envelope translations 84, which isfound in the archive of Konya Mevlâna Museum
  1. Tez No: 639124
  2. Yazar: HÜMEYRA YAMAN POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUTLUHAN TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kıbrıs Fethi, Ahmet Paşa, Lefkoşa Mevlevîhânesi, Mevlânâ Müzesi, Hazine-i Evrak, 84 no.lu zarf, Conquest of Cyprus, Ahmet Pasha, Lefkosa Mevlevihanesi, Mevlana Museum, Archive of Treasury Records, Envelope no. 84
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Mevlana Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mevlâna ve Mevlevîlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mevlâna ve Mevlevilik Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Kıbrıs Lefkoşa Mevlevîhânesi, Osmanlı Devleti'nin 1571 yılında Kıbrıs'ı fethetmesinden sonra 1593 senesinde Ahmet Paşa tarafından kurulmuştur. Konya Mevlânâ Müzesi Hazine-i Evrak Arşivindeki 84 no.lu zarfta, Lefkoşa Mevlevîhânesinden gönderilen 1912/1328-1913/1329 tarihli muhâberât belgelerine ulaşılmıştır. Belgeler, 1894-1931 yılları arasında vazifede bulunan Postnişin Mehmed Celâleddin Efendi tarafından iletilmiştir. 84 no.lu zarf ışığında, Mevlevîhânenin I. Balkan Harbindeki durumu, Mevlevîhâne bölümlerinin onarımı için tamirat talepleri, vakfın korunması adına yatırılan ödenekler, özel gün ve gecelerdeki işleyiş ile Lefkoşa Mevlevîhânesine dair bazı meseleler tespit edilmiş ve çalışmamızda bu konulara yer verilmeye gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cyprus Nicosia Mevlevi Palace was founded in 1593 by Ahmet Pasha after the Ottoman Empire conquered Cyprus in 1571. In the envelope number 84 in the Archive of Treasury Records of Konya Mevlânâ Museum, the communication correspondence documents dated 1912/1328-1913/1329 which were sent from the Lefkosa Mevlevi Lodge are reached. The documents were forwarded by Postnishin Mehmed Celaleddin Efendi, who served between 1894-1931. In the light of the envelope number 84, the situation of the Mevlevihane in the First Balkan War, the repair requests for the repair of the Mevlevihane sections, the appropriations invested in order to protect the foundation, the operation on special days and nights and some issues related to the Nicosia Mevlevi House were identified and efforts have been made to include them in our study.