Yapay yaşam sanatı ve yapay zekanın sanatta kullanımı
Artificial life art and use of artificial intelligence in art
- Tez No: 639169
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka, Yapay Yaşam, Sanat, Artificial Intelligence, Artificial Life, Art
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Kültürel dönüşümlerdeki etkisi ile bilinen yeni teknolojiler, her dönem farklı oluşumların meydana gelmesini sağlamaktadır. Bilgisayar ve dijital teknolojilerin gelişmesine paralel olarak aynı gelişimi sürdüren yapay zeka teknolojileri, teknolojiyle uyumlu yaşam biçimlerinde, kullanım pratiklerinde işlev görmektedir. İnsan beyninin faaliyetlerini bilgisayar ortamında taklit etmeye çalışan yapay bir zekanın geliştirilmesi, yapay sinir ağları gibi gelişmeler biyolojik olayların ve doğal süreçlerin incelenmeye başlamasıyla yeni bir boyut kazanmıştır. Yaşamın evrimsel süreçleri, doğal yaşam ve canlılık fonksiyonlarının da bilgisayar ortamında taklit edildiği yapay yaşam çalışma alanı meydana gelmiştir. Aynı zamanda içinde bulunulan tekno-kültürel yapılanma sanat yapıtını üretme biçimlerinde değişikliklere neden olmakta, yeni anlatım biçimleri yaratırken sanatsal çalışma alanlarının sınırlarını genişletmekte, sanatçıların algısını ve düşünce yapısını değiştirmektedir. Çalışmada sanat, yapay yaşam ve yapay zeka ekseninde değerlendirilmiştir. Araştırmada yapay yaşam ve yapay zeka alanları literatürün katkısıyla çözümlendikten sonra yapay yaşam sanatı ve yapay zekanın sanatta kullanımı incelenerek yapay zekanın sanatta kullanımında sanatçının rolü örnekler üzerinden açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
New technologies known for their impact on cultural transformations ensure that different formations occur every period. Artificial intelligence technologies, which continue the same development in parallel with the development of computer and digital technologies, function in life styles and usage practices compatible with technology. Developments such as the development of an artificial intelligence, artificial neural networks that try to imitate the activities of the human brain in a computer environment have gained a new dimension as biological events and natural processes begin to be studied. An artificial living space has emerged where the evolutionary processes of life, natural life and vitality functions are also imitated in computer environment. At the same time, the current techno-cultural structuring causes changes in the way of producing the artwork, expanding the boundaries of the artistic fields of work while creating new expressions, and changing the perception and mindset of the artists. In the study, art has been evaluated in the axis of artificial life and artificial intelligence. After analyzing the fields of artificial life and artificial intelligence with the contribution of the literature, the role of the artist in the use of artificial intelligence in art is examined by examining the art of artificial life and the use of artificial intelligence in art.