Din eğitiminde teknoloji ve materyal kullanımının akademik başarı ve öğrenmede kalıcılığa etkisi
The effect of using technology and materials in religious education on academic achievement and permanency in learning
  1. Tez No: 639174
  2. Yazar: SULTAN DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUT IŞIKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Materyal, Teknoloji, Akademik Başarı, Kalıcı Öğrenme, Religious Education, Technology, Material, Academic Success, Permanent Learning
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 305
Özet
Bu çalışmanın amacı, din eğitiminde teknoloji ve materyallerden yararlanmanın akademik başarı ve öğrenmede kalıcılığa etkisini tetkik etmektir. Çalışma, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Diyarbakır ili Yenişehir ilçesinde yer alan "Şehit Başkomiser Fatih Özdil İmam Hatip Ortaokulundan 110 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Yöntem olarak kontrollü ön test-son test deneysel desen modeli kullanılmıştır. Random usulüyle 6/A, 7/B ve 8/D sınıfı öğrencileri deney grubu; 6/C, 7/A ve 8/B sınıfı öğrencileri kontrol grubu olarak seçilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen anket ve başarı testleri kullanılmıştır. Aynı konular, aynı sürede, kontrol grubu öğrencilerine klasik yöntemlerle; deney grubu öğrencilerine teknoloji ve materyal kullanılarak anlatılmıştır. Öğrencilere uygulamadan önce ön test, uygulamadan sonra son test uygulanarak akademik başarıları ölçülmüştür. Son testten 8 hafta sonra da kalıcılık testi uygulanarak öğrenilenlerin kalıcılığı ölçülmüştür. Demografik açıdan öğrenciler arasında anlamlı bir fark bulunup bulunmadığını, bu özelliklerin öğrencilerin akademik başarılarını etkileyip etkilemediğini tespit etmek amacıyla öğrencilere anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 18 istatistik programından yaralanılarak çözümlenmiş ve değerlendirilmiştir. Çalışmada, din eğitiminde teknoloji ve materyal kullanılarak işlenen din derslerinin, klasik yöntemlerle işlenen din derslerine kıyasla akademik başarı ve öğrenmede kalıcılığı anlamlı düzeyde arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study was carried out with 110 students from Şehit Başkomiser Fatih Özdil Imam Hatip Secondary School in Diyarbakır, Yenişehir district in the 2019-2020 academic year. As a method, controlled pretest-posttest experimental pattern model was used. 6/A, 7/B and 8/D class students experimental group with random method; 6/C, 7/A and 8/B class students were selected as the control group. In the research, questionnaire and achievement tests developed by the researcher were used as data collection tool. The same topics, at the same time, by the classical methods for the control group students; explained to the experimental group students using technology and materials. The academic success of the students was measured by applying the pre-test before the application and the post-test after the application. The persistence test was measured 8 weeks after the last test and the permanence of the learned was measured. A questionnaire was applied to the students in order to determine whether there is a significant difference between the students in demographic terms and whether these features affect the academic success of the students. The data obtained were analyzed and evaluated using the SPSS 18 statistics program. In the study, it was concluded that religion lessons taught using technology and materials in religious education significantly increase academic success and permanence in learning compared to religion lessons taught using classical methods.