Ekonomik büyüme ve kadın işgücü ilişkisi: Türkiye örneği
The relationship of economic growth and women labor: The case of Turkey
  1. Tez No: 639358
  2. Yazar: NİHAL YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY NOYAN YALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: ekonomik büyüme, kadın işgücü, VAR Modeli, Türkiye, Economic growth, Woman labour force, VAR Model, Turkiye
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Ekonomik büyüme tüm ülkelerin en önemli amaçları arasında yer alır. Sürdürülebilir büyümenin gerçekleştirilmesi kıt kaynakların etkin kullanılmasına, fiziksel sermaye ve teknolojik ilerlemede artışın sağlanmasına ve en önemlisi“insan”a yapılan yatırıma bağlıdır. Beşeri sermayeye odaklanan bir ekonomi, kalkınma ve büyümenin anahtarını oluşturduğuna göre ülkelerin nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturan kadın emeği olmadan kalkınmanın gerçekleştirilmesi beklenemez. Öyleyse kadınların nitelik ve yeteneklerini kullanarak onların konumunu güçlendirmek, kadın erkek arasındaki cinsiyet ayrımcılığını azaltmak ve kadınların işgücü piyasasına katılımını artırmak ülkelerin önemli hedefleri arasında yer almalıdır. Güçlü ekonomiler kadın işgücü oranlarının yükselmesiyle yaratılır. Bu kapsamda bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'de kadın işgücünün genel görünümünü vererek ekonomik büyüme ve kadın işgücü arasındaki uzun dönemli ilişkiyi ekonometrik analizlerle incelemek ve söz konusu değişkenler arasında nedensellik ilişkisini ortaya koymaktır. Tamamı TÜİK'ten alınan ve 2000-2018 dönemini kapsayan çeyrek yıl verilerinin kullanıldığı analizde, ekonomik büyüme ve kadın işgücü arasındaki ilişkiyi tahmin etmek amacıyla Vektör Otoregresyon Modeli (VAR) kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki uzun dönemli ilişki Johansen Eşbütünleşme Testi uygulanılarak ortaya konmuştur. Analizin sonucuna göre, ekonomik büyüme ve kadın işgücü arasında uzun dönemli bir ilişki olduğu ve çift yönlü bir nedenselliğin bulunduğu görülmüştür. Buna göre kadınların iş gücüne katılımı ekonomik büyüme üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Benzer şekilde ekonomik büyüme de kadın işgücü katılımını artırmaktadır. O halde kadınların iş gücüne katılımı ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi ortaya koyan“U Hipotezi”bu çalışmada desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Economic growth is one of the most important goals of every country. Achieving sustainable growth depends on the efficient use of scarce resources, having the increase in physical capital and technological progress, and above all, the investment in“human”. Since an economy focused on human capital is the key to development and growth, no development can be expected without women's labour, which accounts for about half of the population of countries. Therefore, strengthening women's position by using their qualities and abilities, reducing gender discrimination between women and men, and increasing women's participation in the labour market should all be among the important targets of the countries. Strong economies are created with increasing the female labour rates. In this context, the main purpose of this study is to examine the long-term relationship between the economic growth & the female labour force with an econometric analysis and to reveal the causality relationship between these variables by giving an overview of the female workforce in Turkiye. In the analysis -which is taken from TURKSTAT, and quarterly data of the period 2000-2018 is used in- Vector Auto regression Model (VAR) has been used to estimate the relationship between economic growth and woman labour force. The long-term relationship between the variables has been demonstrated by applying the Johansen Cointegration Test. According to the result of the analysis, it has been observed that between economic growth and female workforce is a long-term relationship and there is a bilateral causality. Accordingly, women's participation in the labor force has a positive effect on economic growth. Similarly, economic growth increases female labor force participation. Therefore, the“U Hypothesis”, which reveals the relationship between female labor force participation and economic growth, is supported in this study.