Kalyûbî'nin 'Hâşiye 'ala Şerhi'l-Gâye' adlı eserinin tahkik ve değerlendirmesi (Edisyon kritik)
Research and evaluation of Kalyubi's 'Hashiye' ala Sharhi'l-Gaye'
- Tez No: 639456
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN BAYDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kalyûbî, Hâşiye, Fıkıh, Tahkik, Nüsha, Yazma Eser, Ğayetü'l-İhtisar, Kulyabi, Postscript, Fıqh, Verification, Manuscript, Ghayetu'l-İhtisar
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
Tahkikini yaptığımız eser haşiye türü eserlerden biridir. Eserin müellifi Kalyûbî 17. yüzyılda yaşamış çok yönlü bir âlimdir. Birbirinden farklı alanlarda eser yazmış, gelecek nesillere ışık tutmuştur. Tahkik işinin kolay olmadığını ikrar etmekle birlikte, geçmiş ulemanın mirasına sahip çıkmanın yegâne yolunun buradan geçtiğini de ifade etmek gerekir. O halde bizlere düşen, önemli görülen eserlerin gün yüzüne çıkarılması ve başkalarının istifadesine sunulması için gayret etmek ve bu işi önemsemektir. Günümüzde birçok değerli eserin batılı kütüphanelerde olması, batılıların bu işe ayrı önem gösterdiğinin bir kanıtıdır. Öyle görülüyor ki ellerinden gelirse - kötü emellerine ulaşmak için - bütün ilmi mirasımızı kendi kütüphanelerinde depolamaktan geri durmayacaklardır. Tezimizin birinci bölümünde; Kalyûbî'nin hayatı, ilmî şahsiyeti ve eserleri hakkında genel bilgiler verdik. İkinci bölümde metin, şerh ve tahkikini yaptığımız hâşiye hakkında genel bilgileri verdik. Daha sonra elimizde mevcut nüshalar hakkında bilgiler verdik. Tahkikte takip ettiğimiz metot hakkında da bilgileri anlatmaya çalıştık. Üçüncü bölümde ise eserin tahkikli metnini vererek çalışmamızı sonlandırdık.
Özet (Çeviri)
The work which we have verificated is one of the works postscript's type. the author of the work, Kalyûbi is a multifaceted scholar who lived in the 17th century. He has written works in different fields and shed light on future generations. While admitting that the research is not easy, it is necessary to state through here that the only way to claiming the inheritance of the past scholars. Then it's up to us to strive and care about the unearthing of the works that are considered important and to present them to the benefit of others. Nowadays, the existence of many valuable works in western libraries is a proof that Westerners have pay special attention to this work. It seems that if they can -to achieve their evil ambitions - they will not hesitate to store all of our scientific heritage in their own libraries. In the first part of our thesis, we have given general information about Kulyabi's life and his scientific personalty and his works. In the second part, we gave general information about the postscript which we did research text, commentary and verification. Then we have given informations about the copies which we have. We tried to explain the informations about the method that we followed in the our research. In the third part, we ended our study by giving the verified text of the work.