Sponsorluk sözleşmesi
Sponsorship contract
- Tez No: 639459
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sponsorluk sözleşmesi, desteklenen, sponsor, isimsiz sözleşmeler, Sponsorship contract, supported, sponsor, anonymous contracts
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Sponsorluk kavramı, rekabet ortamının her geçen gün arttığı modern dünyanın bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Sponsorluk kavramı, geçmişte karşılıklı menfaat ilişkisine dayanmamakta iken, günümüzde her iki tarafın da menfaat güttüğü bir sözleşme haline dönüşmüştür. Günlük yaşamımızda sıklıkla karşılaştığımız sponsorluk ilişkisi, hukuk sistemimizde özel olarak bir düzenlemeye sahip olmadığından bu durum çalışmamız konusunu belirlememizde büyük rol oynamıştır. Sponsorluk sözleşmesi; destekleme ve tanıtım edimlerinden oluşan, tam iki tarafa borç yükleyen, sürekli borç ilişkisi içeren, ivazlı, isimsiz bir sözleşmedir. Sponsorluk sözleşmesinin hangi türde bir isimsiz sözleşme olduğu konusunda doktrinde farklı görüşler bulunmasına karşın, öğretide kendine özgü yapıda bir isimsiz sözleşme olduğu kabul görmektedir. Çalışmamızda sponsorluk sözleşmeleri, spor veya sanat sponsorluğu gibi özel bir uygulama alanı ile sınırlı tutulmamış Türk Borçlar Hukuku açısından genel bir incelemeye tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
The concept of sponsorship has emerged as a product of the modern world, where the competitive environment has ben increasing day by day. While the concept of sponsorship was not based on a mutual interest relationship in the past, today it has turned into a contract in which both parties take an advantage. Since the sponsorship relationship that we frequently encounter in our daily lives does not have a special regulation in our legal system, this has played a major role in determining the subject of our study. The sponsorship agreement is an onerous, anonymous contract consisting of support and promotion performances, which imposes debt on both sides, and includes a permanent debt relationship. Although there are different views on the doctrine of what type of unnamed contract the sponsorship agreement is, itgains recognition in the doctrine as the gact that it is an anonymous contract with its own unique structure. In our study, sponsorship contracts were not limited to a special application areas such as sports or art sponsorships, butwere subjected to a general review in terms of Turkish Code of Obligations.