Türk Hukuku'nda ifaya eklenen ceza koşulu
Penalty clause added to performance in Turkish Law
  1. Tez No: 639462
  2. Yazar: SELEN MEŞE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK FİKRET EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İfaya eklenen ceza koşulu, Ceza koşulu, Asıl borcun ihlali, İfaya zorlama, Tazminat, Zarar, Muacceliyet, Penalty clause added to performance, Penalty clause, Violation of the principal debt, Force to perform, Compensation, Loss, Maturity
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bir borç ilişkisinde, asıl borcun hiç veya gereği gibi ifa edilmemesi halinde karşılaşılacak hukuki sorunlar sebebiyle alacaklı bakımından hak kayıpları yaşanılması kaçınılmazdır. Asıl borcun ihlali neticesinde yaşanabilecek olası sorunları bertaraf edebilmek için alacaklı, alacağını teminat altına almak isteyebilmektedir. Bu kapsamda, alacaklının menfaatlerini korumaya yönelik kanunda yer alan düzenlemelerden biri de ifaya eklenen ceza koşuludur. İfaya eklenen ceza koşulunun kanunda veya doktrinde yer alan bir tanımı bulunmamakla birlikte; asıl borcun, sözleşmede belirlenen yer veya zamanda ifa edilmemesi sonucunda, alacaklıya hem borcun ifasını hem de ceza koşulunu talep etme hakkı sunan bir edim taahhüdü olarak tanımlanabilir. Borcun yer veya zaman bakımından ihlal edildiği durumlar için kararlaştırılan ceza koşulu, ifaya eklenen ceza koşulu olup; alacaklı, hakkından açıkça feragat etmiş veya ifayı çekincesiz olarak kabul etmiş olmadıkça, borcun ifası ile birlikte ceza koşulunun ödenmesini de isteyebilmektedir. İfaya eklenen ceza koşulu, uygulamada en çok karşılaşılan ceza koşulu türüdür. İfaya eklenen ceza koşulunun, borçluyu ifaya zorlamasının yanı sıra, alacaklıya ispat ve takip kolaylığı sağlaması ve borcun yer ve zaman bakımından ihlalinin, en sık görülen borca aykırılık halleri olması sebebiyle, özel hukuk alanında birçok sözleşme türünde ifaya eklenen ceza koşulu kayıtlarına yer verildiği görülmektedir. Bu çalışmanın amacı ise özel hukukun bir gereksiniminin sonucu olan ifaya eklenen ceza koşulu hükümlerini ve konuya ilişkin tartışmalı hususları, doktrinde ileri sürülen çeşitli görüşler ve ilgili Yargıtay kararları doğrultusunda incelemektir.
Özet (Çeviri)
In a debt relationship, it is inevitable to experience loss of rights in terms of creditors due to legal problems to be encountered if the principal debt is not performed at all or properly performed. In order to eliminate possible problems that may arise as a result of violation of the original debt, the creditor may want to secure their receivables. In this context, one of the regulations in the law to protect the interests of the creditor is the penalty clause added to the performance. Although the penalty clause added to the performance does not have a definition in the law or the doctrine, it may be defined as a performance commitment that gives the creditor the right to claim both the performance of the debt and the penalty clause as a result of the failure to perform the principal debt in the place and on the time determined. The penalty clause determined for cases where the debt is violated in terms of place or time is the penalty clause added to performance, unless the creditor explicitly waives his right or accepts the statement without reservation, he may also request the payment of the penalty clause with the performance of the debt. The penalty clause added to performance is the most common type of penalty clauses in practice. Due to the fact that the penalty clause added to performance forces the debtor to perform as well as it provides the creditor ease of proof and enforce and that the violation of debt in terms of place and time is the most common infringement to debt, in the field of private law, it is seen that there are penalty clause records added to performance in many contract types. The purpose of this study is to examine the provisions of the penalty clause added to the performance, which is the result of a requirement of private law, and the controversial issues related to the subject, in terms of various opinions put forward in the doctrine and the relevant decisions of the Supreme Court.