Türk imalat sanayisinde birleşme ve satın almaların teknolojik yayılma üzerine etkisi (2005-2019)
Impact on technology spillovers of mergers and acquisitions in Turkish manufacturing industry (2005-2019)
  1. Tez No: 639525
  2. Yazar: AYLİN AKBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP KÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Üç Sektör Teorisi, İmalat Sanayisinde Birleşme ve Satın Almalar (M&A), Teknoloji Transferi ve Yayılma Etkisi, Three Sectors Theory, Mergers and Acquisitions in Manufacturing Industry (M&A), Technology Transfer and Spillovers Effect
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın temel amacı tarafımızdan kurulan“Türk imalat sanayisinde birleşme ve satın almalar, teknolojik yayılma yoluyla toplam faktör verimliliğini artırır”şeklindeki hipotezimizi test etmektir. Burada verimlilikteki artışın üretim üzerindeki etkisi, Cobb-Douglas üretim fonksiyonu yardımıyla analiz edilmektedir. Çalışmada Türk imalat sanayinin önemi betimsel bir yaklaşımla ele alınmaktadır. Ardından birleşme ve satın almaların küresel ölçekteki etkisi ve ülke ekonomisine katkıları literatür çerçevesinde incelenmektedir. Çalışmada kullanılan veri tabanı Borsa İstanbul'a kayıtlı firmalar arasından sağlanmaktadır. Burada Ernst&Young'ın Birleşme ve Satın Almalar Raporları ile Rekabet Kurumu Raporlarından yararlanılmaktadır. Örneklem 139 firma arasından“imalat sanayii alt sektör ayrımı”temelli 97 firmadan oluşmaktadır. Bu firmalardan 41'i birleşme ve satın alma kapsamına girmektedir. Uygulama kısmında çalışmanın hipotezi test edildiğinde, panel veri analizi tekniğiyle önce dirençli tahminciler elde edilmektedir. Analiz yöntemi sonuçlarına göre, hipotezimiz yedi endüstriden“Dokuma, giyim eşyası ve deri endüstrisi”,“Gıda, içki ve tütün endüstrisi”,“Kimya endüstrisi”, Metal eşya, makine ve teçhizat, ulaşım aracı, ilmi ve mesleki ölçme aletleri endüstrisi“ ve ”Metal ana sanayi“ olmak üzere beşinde reddedilirken; ”Kâğıt, kâğıt ürünleri ve basım endüstrisi“, ”ve“Taş ve toprağa dayalı endüstrisi”olmak üzere ikisinde kabul edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to test the hypothesis as“The mergers and acquisitions in Turkey's manufacturing industry increases in total factor productivity through technological spillover”which was formulated by us. Here, the effect of increase in productivity on the production is analyzed using the Cobb-Douglas production function. The importance of the manufacturing industry in Turkey are dealt with a descriptive approach in this study. Subsequently, the impact of mergers and acquisitions on a global scale and their contributions to the country's economy are analyzed within the framework of the literature. The database which is subject to the study has been provided provided from the firms registered to Istanbul Stock (BIST). Ernst&Young's mergers and acquistion reports and the reports of Competition Authority have been used here in. The sample consists of 97 firms based on“manufacturing industry sub-sector separation”among 139 firms. 41 of them are included in the scope of mergers and acquisitions. Resistant estimators are obtained initialy using panel data analysis when the hypothesis of the study is tested in the application part of the study. According to the results of the analysis method, our hypothesis is rejected in five of the seven industries namely;“Textiles and leather industry”,“Food, beverage and tobacco industry”,“Chemical industry”,“Fabricated metal products machinery electrical equipment and transportation vehicles”, and“Basic metals industry”; while it was accepted in two industries called“ Paper and printing industry”and“Non-Metallic mineral products”.