Dudak damak yarıklı hastalarda nazal septum osteotomunun le fort I cerrahisinde güvenlik marjının belirlenmesi
Determining the margin of safety for damaging the sphenoid sinus with nasal septum osteotome during le fort I surgery in cleft lip and palate patients
- Tez No: 639536
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN SARUHAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dudak Damak Yarığı, Nazal Septum Osteotomu, Sfenoid Sinüs, Cleft Lip and Palate, Nasal Septum Osteotome, Sphenoid Sinus
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, DDY'li hastalarda Le Fort I cerrahisi sırasında kullanılan nazal septum osteotomunun sfenoid sinüs ve çevre vital yapılara zarar vermemesi için gereken güvenlik marjının belirlenmesi ve sağlıklı hastalarla karşılaştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Bu çalışmaya, 20 DDY'li ve 20 sağlıklı olmak üzere toplam 40 hasta dahil edildi. Hastalar kontrol ve DDY olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Hastaların 01/01/2018-01/12/2019 tarihleri arasında retrospektif olarak var olan KIBT görüntüleri üzerinde oluşan çalışma örneğinde, 2 çizgi ve 1 açı ölçüldü. Birinci çizgi (cerrahi osteotomi çizgisi), spina nazalis anterior noktası ile palatin kemiğin perpendiküler tabakasının en alt noktasının birleşim yeri arasında uzatılan çizgi; 2. çizgi, spina nazalis anterior ve sfenoid sinüs tabanının alt ön kenarı arasında uzatılan çizgi ve bu 2 çizgi arasındaki açı olacak şekilde 3 farklı değer ölçüldü. Çalışmada uzunluklar mililitre cinsinden, açılar ise derece cinsinden hesaplanarak veriler elde edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 20 DDY'li hastanın ortalama yaşı 18.45±4.78, 20 kontrol grubu hastasının ortalama yaşı 19.3±4.30'tür. Kontrol grubunda; 1. çizginin değeri 44.11-61.14 mm (ortalama 51.91±4.32); 2. çizginin değeri 52.48-69.58 mm (ortalama 59.14±5.08); açının değeri 18.22-27.270 (ortalama 22.66±2.55) olarak ölçüldü. DDY grubunda; 1. çizginin değeri 34.53-51.16 mm (ortalama 43.38±4.79); 2. çizginin değeri 46.86-61.35 mm (ortalama 55.02±3.24); açının değeri 17.60-28.810 (ortalama 22.60±2.81) olarak ölçüldü. DDY ve kontrol grubu 1. ve 2. çizgi ölçümleri açısından değerlendirildiğinde; aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu.(p0.05) Sonuç: DDY'ler doğrudan ya da dolaylı olarak maksillanın anteroposterior yönde büyüme ve gelişimini etkilemektedir. Kontrol ve DDY grubu arasında ölçümlerin karşılaştırılmasında; kontrol grubu lehine 1. çizgi için ortalama 8.53 mm, 2. çizgi için ortalama 4.12 mm, açı için ortalama 0.060 fark bulunmaktadır. Bundan dolayı DDY hastalarında Le Fort I cerrahisi sırasında antreoposterior yönde nazal septum osteotomu daha dikkatli kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the safety margin of the nasal septum osteotomy used during Le Fort I surgery in patients with cleft lip and palate and to compare it with healthy patients. Material and Method: In this study, a total of 40 patients, 20 cleft lip and palate patients and 20 healthy patients were included. The patients were divided into two groups as control and cleft lip and palate. 2 lines and 1 angle were measured in the study sample on the cone beam computed tomography images that existed retrospectively between 01/01/2018 - 01/12/2019. Three different values were measured as; the first line (surgical osteotomy line) is the line extended between the spina nasalis anterior point and the junction of the lowest point of the perpendicular layer of the palatine bone, the second line was measured so that the line extended between the spina nasalis anterior and the inferior anterior edge of the sphenoid sinus floor and the angle was between these 2 lines. In the study, the data were obtained by calculating the lengths in milliliters, angles in degrees. Results: The mean age of the 20 patients with cleft lip and palate included in the study was 18.45±4.78, and the mean age of the 20 control group patients included in the study was 19.3±4.30. In the control group; the value of the 1st line was 44.11-61.14 mm (mean 51.91±4.32); the value of the 2nd line is 52.48-69.58 mm (mean 59.14±5.08); the value of the angle was measured as 18.22-27.270 (mean 22.66±2.55). In the cleft lip and palate group; the value of the 1st line was 34.53-51.16 mm (mean 43.38±4.79); the value of the 2nd line is 46.86-61.35 mm (mean 55.02±3.24); the value of the angle was measured as 17.60-28.810 (mean 22.60±2.81). When cleft lip and palate group and control group are evaluated in terms of 1st and 2nd line measurements; a statistically significant difference was found between them.(p0.05) Conclusion: Cleft lip and palates directly or indirectly affect the growth and development of the maxilla in anteroposterior direction. In comparison of the measurements between the control group and cleft lip and palate group; there is an difference average of 8.53 mm for the 1st line, an average of 4.12 mm for the 2nd line, and an average of 0.060 for the angle. Therefore, nasal septum osteotome should be used more carefully in the antreoposterior direction during Le Fort I surgery in cleft lip and palate patients.