Anksiyete bozukluğu olan çocuk ve ergenlerde travmanın kuşaklar arası etkisi
Transgenerational effect of trauma in child and adolescents with anxiety disorder
  1. Tez No: 639537
  2. Yazar: LALA ALLAHYAROVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL TAHİROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: kuşaklararası travma, anksiyete bozukluğu, çocukluk travması, yaşam boyu travma, Transgenerational trauma, anxiety disorder, childhood trauma, lifetime trauma
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Amaç: Son zamanlar anksiyete bozukluklarının etiyolojisinde çocukluk travmaları, stresli yaşam olayları ve genetik yatkınlığa odaklanılmaktadır. Bu çalışmada çocuklardaki Anksiyete Bozukluğu ile annenin anksiyete belirtileri ve travmatik deneyiminin ilişkisini göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya çocuk psikiyatri polikliniğine 2019 aralık -2020 nisan tarihleri arasında başvuran DSM-V tanı ölçütlerine göre Anksiyete Bozukluğu olan 6-18 yaş aralığında 30 kız ve 13 erkek toplam 43 olgu alındı. Psikiyatrik tanıları belirlemek amacı ile katılımcılara Okul Çağı Çocukları İçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşam boyu Şekli Türkçe uyarlaması (K-SADS), Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (STAI), Çocukluk Çağı Kaygı Bozuklukları Ölçeği (KAY-BÖ)-çocuk formu, olguların annelerine ise Hamilton Anksiyete Ölçeği, Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (STAI), Travma Sonrası Stres Tanı Ölçeği (TSSTÖ), Beck Anksiyete Ölçeği, Çocukluk Çağı Kaygı Bozuklukları Ölçeği (KAY-BÖ)-ebeveyn formu uygulandı. Hastaların sosyodemografik verileri, ailesel travma öyküleri kaydedildi. Çalışma verilerinin istatiksel analizi SPSS 21.00 ile yapıldı. Bulgular: Çalışmamıza katılan olguların anneleri arasında Anksiyete Bozukluğu %20,7, çocukluk dönemi travma maruziyeti %37,7, yaşam boyu travma maruziyeti ise %72,1 oranında idi. Annenin Anksiyete Bozukluğu tanısı ile anne ve çocuktaki kaygı düzeyi arasında ilişki saptandı. Annedeki hem anksiyete bozukluğu varlığı, hem de yaşam boyu travma maruziyeti annenin TSSB bulguları ve anne tarafından bildirilen çocuktaki kaygı düzeyi ile ilişkili bulundu. İlginç bir şekilde, annenin travmatik bulguları babanın psikiyatrik tanısıyla anlamlı derecede ilişkili bulundu. Sonuç: Annenin çocukluk ve genç erişkinlik dönemindeki travma maruziyeti, yaşam boyu travma maruziyetine oranla çocuğun kaygı düzeyini daha çok etkilemektedir. Çalışmamız önemlidir, çünkü çocuklarda anksiyete bozukluğu gelişiminde travmanın kuşaklar arası etki hipotezini destekleyen Türkiyede'ki ilk çalışmadır
Özet (Çeviri)
Objective: Etiologic models of anxiety emphasize the importance of childhood trauma, stressful events, and genetic predisposition in recent studies. This study examines the relationship between the mother's trauma exposure, anxiety symptoms, and children's anxiety disorder. Material and Methods: The study included 43 patients of 6-18 years of age who admitted to the Child and Adolescent Psychiatry Outpatient Clinic. A structured clinical interview, Kiddie Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Aged Children, Present and Lifetime Version (K-SADS-PL), State-Trait Anxiety Inventory for children, Screen for Child Anxiety Related Emotional Disorders were applied to the participants, Hamilton Anxiety Rating Scale, State-Trait Anxiety Inventory, Beck Anxiety Inventory, Screen for Child Anxiety Related Emotional Disorders- parent form and Posttraumatic Stress Diagnostic Scale were applied to the mothers. The demographic information, history of familial trauma were recorded. Statistical analysis was performed with SPSS 21.00. Results: The rate of anxiety disorder was 20,7 % in the mothers of the participants. 72,1 % of mothers reported lifetime trauma exposure and 37,7 % exposed to childhood trauma. There was a relationship between the mother's diagnosis of Anxiety Disorder and the level of anxiety in the mother and child. Both the presence of anxiety disorder and lifetime trauma exposure in the mother were associated with the mother's PTSD symptoms and the level of anxiety in the child reported by the mother. Interestingly, traumatic findings of the mother were significantly associated with the psychiatric diagnosis of the father. Conclusions: We demonstrated that trauma exposure of the mother in childhood and young adulthood affects the anxiety level of the child more than her lifetime trauma exposure. Also, our study is important, because it is the first study to support the intergenerational effect hypothesis of trauma in the development of anxiety disorder in children in Turkey.