Zemahşerî'nin el-Musaffal fî Sınâ'ati'l-İ'râb isimli eserinde Kur'ân-ı Kerîm ayetleriyle istişhâd yöntemi
The method of istişhād with Qur'ân verses in Zamakhsharî's work named al-Mufassal fî-Sinâ'ati'l-İ'râb
  1. Tez No: 639701
  2. Yazar: İBRAHİM TOPRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN KESKİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arapça, Nahiv, Sarf, İstişhâd, Zemahşerî, Arabic, Grammar, Citation, Istishād, Zamakhsharī
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
“Zemahşerî'nin el-Musaffal fî Sınâ'ati'l-İ'Râb İsimli Eserinde Kur'ân-ı Kerîm Ayetleriyle İstişhâd Yöntemi”konusunu içeren bu araştırma giriş, iki ana bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Araştırmamız Zemahşerî'nin“el-Mufassal fî-Sınâ'ati'l-İ'râb”isimli eseri temel alınarak hazırlanmıştır. Giriş bölümünde; araştırmanın konusu, amacı, önemi, izlenen yöntem ve yararlanılan kaynaklarla ile ilgili bilgilere yer verildi. Birinci bölüm üç kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda; Zemahşerî'nin hayatı, yaşadığı sosyal ve siyasi yaşam, dil ekolü, mezhebi, hocaları ve talebelerine kısaca temas edilip konuları manzumesinde eserlerine temas edildi. İkinci kısımda Arap dilinde istişhâd başlığı altında; istişhâd konusu izah edilip istişhâdın kaynakları ele alındı. Üçüncü kısmında; el-Mufassal fî-Sınâ'ati'l-İ'râb eseri ele alınıp kıraat kaynakları, üslûbu ve eserde kullanılan Arap dili ıstılahları izah edildi. Ayrıca Zemahşerî'nin Kur'ân ayetleriyle istişhâda verdiği önem ve el-Mufassal'daki istişhâdlar arasında Kur'ân ayetlerinin yerine temas edildi. İkinci bölümde de, araştırmanın konusuna esas teşkil eden el-Mufassal fî Sınâ'ati'l-İ'râb'da zikredilen istişhâd âyetleri, konuları ve vecihleri ele alındı. Sonuç bölümünde ise genel bir değerlendirme yapıldı.
Özet (Çeviri)
This study, which includes the subject of“The Method of Istişhād with Qur'ān Verses in Zamakhsharī 's Work Named al-Mufassal fī-Sınā'ati'l-İ'rāb ”consists of an introduction, two main parts and a conclusion part. Our research was prepared on the basis of Zamakhsharī 's work named“al- Mufassal fī-Sınā'ati'l-İ'rāb ”. Zamakhsharī In the introduction; The subject of the research, its purpose, importance, the method followed and the information about the resources used were included. The first part consists of three parts. In the first part; The life of Zamakhsharī, his social and political life, his language school, sect, his teachers and students were briefly touched upon, and his works were touched on in his poem. In the second part, under the title of istişhâd in Arabic language; The subject of istişhâd was explained and the sources of consultation were discussed. In the third part; al-Mufassal fī-Sınā'ati'l-İ'rāb was handled and the sources of qiraah, its style and the Arabic language terminology used in the work were explained. In addition, the importance given to consultation with the verses of the Qur'ān by Zamakhsharī and the place of the Qur'ān verses in al-Mufassal were touched upon. In the second part, the verses, subjects and prophecies of istişhâd mentioned in al-Mufassal fī-Sınā'ati'l-İ'rāb, which constitute the subject of the study, were discussed. In the conclusion part, a general evaluation was made.