Çocuk Hastane Çizimleri Skalası (ÇHÇS)'nın validasyonu ve dental anksiyetenin değerlendirilmesinde çizimin yeri
Validation of child drawing hospital scale (CD:H) and the place of the drawing in the evaluation of dental anxiety
  1. Tez No: 639785
  2. Yazar: DENİZ SILA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALENUR ALTAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Hastane Çizimleri Skalası (ÇHÇS), dental anksiyete, dental ağrı, validasyon, Child Drawing Hospital Scale (CD: H), dental anxiety, dental pain, validation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Amaç: Dental anksiyete diş tedavisine bağlı olarak duyulan korkular nedeniyle gelişen, tam olarak ifade edilemeyen yoğun bir huzursuzluk halidir. Çalışmamızda ÇHÇS' nin Türkçe validasyon çalışmasının yapılması, dental anksiyetenin ve tedavi sırasında deneyimledikleri ağrının çizimle değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı'na 2018-2020 yılları arasında ağrı şikayetiyle başvuran, yaşları 4-13 arasında değişen, klinik ve radyografik muayenesi tamamlanmış çocuk hastalar çalışmaya dahil edildi. Çalışma iki aşamada gerçekleştirildi. ÇHÇ Skalası'nın Türkçe çevirisinin ve linguistik kültürel validasyonun yapılmasının ardından, çocuk hastaların tedavi sırasındaki davranışları Frankl Davranış Derecelendirme Skalası ile, tedavi sırasında deneyimledikleri ağrı Wong Baker Yüz Derecelendirme Skalası ile, anksiyete seviyeleri ise ÇHÇS kullanılarak hastalar tarafından tedavi sonunda çizilen resimlerle değerlendirildi. Veriler IBM SPSS v23 ile analiz edildi, anlamlılık düzeyi p0,05). Sonuç: ÇHÇ Skalası'nın Türkçe versiyonu, Türkçe konuşan dental tedavi gereksinimi olan çocuk hastaların dental anksiyetelerinin değerlendirilmesi için kullanılabilecek güvenilir ve geçerli bir ölçektir.
Özet (Çeviri)
Aim: Dental anxiety is a heightened state of unease that develops due to fears due to dental treatment and cannot be fully expressed. Our study aimed to perform a Turkish validation study of the CD: H and evaluate the dental anxiety and pain experienced during the treatment by drawing. Materials and Methods: Pediatric patients between the ages of 4-13 and whose clinical and radiographic examinations were completed, applied to the Department of Pediatric Dentistry of Tokat Gaziosmanpaşa University Faculty of Dentistry between 2018-2020, were included in the study. The study was carried out in two stages. Following the translation of the CD: H Scale into Turkish and linguistic-cultural validation, the behaviors of pediatric patients during treatment were evaluated with the Frankl Behavior Rating Scale, the pain they experienced during treatment with the Wong Baker Face Rating Scale, and their anxiety levels were evaluated with the pictures drawn by the patients at the end of the treatment. The data were analyzed with IBM SPSS v23 and the significance level was taken as p 0.05). Conclusion: The Turkish version of the CD: H Scale is a reliable and valid scale that can be used to evaluate the dental anxiety of pediatric patients who need Turkish speaking dental treatment.