Hycon cihazının farklı aktivasyon protokollerinin ve vibrasyon uygulamasının kanin distalizasyonu üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation the effect of different activation protocols of hycon device with vibration application on canine distalization
  1. Tez No: 639802
  2. Yazar: OSMAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAĞCI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kesikli kuvvet, titreşim, diş hareket hızı, Interrupted force, vibration, rate of tooth movement
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Amaç: Ortodontik diş hareketini hızlandırarak toplam tedavi süresini kısaltmak klinik ortodonti pratiğinin yıllardır üzerinde durduğu en önemli konulardandır. Bu çalışmanın amacı farklı kesikli kuvvet uygulama protokolleri ile vibrasyon uygulamasının kanin distalizasyonu üzerine etkilerini incelemek ve karşılaştırmaktır. Materyal ve Metod: Çalışmamız dişsel sınıf II ilişkiye sahip 16 kız ve 8 erkek toplam 24 birey üzerinde yürütülmüştür. Çalışmaya katılan bireylerin tedavi başındaki ortalama yaşı 15,07±1,14'tür. Üst çenede 2 birinci premolar çekimli sabit ortodontik tedavi gereksinimi olan bireyler çalışmaya alınmıştır. Çalışmaya dâhil edilen hastalar rastgele iki gruba ayrılmış ve bir gruba distalizasyon süresi boyunca titreşim uygulaması yaptırılmıştır. Ayrıca çalışmamız split-mouth olarak tasarlandığı için tüm hastaların sağ ve sol tarafında bulunan Hycon distalizasyon vidası farklı protokollerde çevrilmiştir. Buna göre sağ tarafta bulunan tüm Hycon cihazları 3 günde 1 yarım tur aktive edilirken(Rutin Protokol), sol tarafta bulunan cihazlar 1.gün yarım tur aktive edilmiş, 2.gün yine yarım tur aktive edilmiş, 3.gün ise yarım tur deaktive edilmiştir(Modifiye Protokol). Böylece 3 gün sonunda tüm Hycon cihazları yarım tur aktive edilmiş ve kuvvetler eşitlenmiştir. Hastalar diş çekim boşlukları tamamen kapanana kadar vidaları çevirmeye devam etmiştir. Tedavi başında, seviyeleme sonrası ve distalizasyon sonrası dönemlerde fotoğraf, röntgen ve alçı model kayıtları alınmıştır. Bu kayıtlara ek olarak distalizasyon süresi boyunca 3 haftada bir ağız içi fotoğraf kayıtları elde edilmiştir. T0, T1 ve T2 dönemlerinde kanin dişlerinden paralel yöntemle alınan periapikal radyograflar kullanılarak kök rezorbsiyonu değerlendirilmesi yapılmıştır. Ayrıca hastaların doldurduğu görsel analog skalaları kullanılarak ağrı seviyeleri de karşılaştırılmıştır. Bulgular: Analizler sonucunda titreşim uygulaması yapılan ve distalizasyon vidasını modifiye protokolde kullanan grupta kanin distalizasyon hızı istatistiksel olarak anlamlı derecede fazla bulunmuştur. Distalizasyon vidasını çevirme protokollerini karşılaştırdığımızda modifiye protokolün rutin protokolden kanin distalizasyon hızı açısından daha etkin olduğu tespit edilmiştir. Titreşim uygulamasının diş hareket hızı üzerine pozitif yönde limitli bir etkisi olmuştur. Kök rezorbsiyonu ve ağrı seviyeleri açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktur. Sonuçlar: Diş hareketini hızlandırmada; modifiye kesikli kuvvet uygulama protokolü, rutin kesikli kuvvet uygulama protokolüne göre daha başarılıdır. Kesikli kuvvet ile diş hareketi yaptırılan uygulamalarda bu kuvvet protokolünün kullanılması ortodonti kliniğinde tedavi süresini kısaltması açısından fayda sağlayacaktır. Ancak titreşim uygulamasının maliyeti ve klinik getirisi göz önüne alındığında ortodonti pratiğine katkısı tartışmaya açık bir konudur.
Özet (Çeviri)
Aim: One of the most important topic that clinical orthodontic practice has focused on for years is to accelerate the orthodontic tooth movement and shorten the total treatment time. The aim of this study is to examine and compare the effects of different interrupted force application protocols and vibration application on canine distalization. All Hycon devices on the right are activated 1 half turn in 3 days (Routine Protocol). Material and Method: 24 dental class II subject (16 female and 8 male) were included in this study. The mean age was 15,07±1,14 years. Two upper first premolar extraction cases were included in this study. The patients included in the study were randomly divided into two groups and one group was given vibration application during the distalization period. In addition, since our study was designed as split-mouth, the Hycon distalization screw on the right and left side of all patients was activated in different protocols. The devices on the left are activated half a turn on the first day, half a turn is activated on the second day, and half a turn is deactivated on the third day (Modified Protocol). Patients continued to turn the screws until the tooth extraction gaps were completely closed. Photographs, radiographs and study models were taken at the beginning of treatment, after leveling and after canine distalization. In addition to these recordings, intraoral photo recordings were obtained every 3 weeks during the distalization period. Root resorption evaluation was performed using periapical radiographs taken from canine teeth in periods of T0, T1 and T2. Pain levels were also compared using visual analog scales (VAS). Results: As a result of the analysis, the speed of canine distalization was found to be statistically significantly higher in the group that used vibration and using the distalization screw in the modified protocol. When we compared the protocols for turning the distalization screw, it was found that the modified protocol was more effective than the routine protocol in terms of canine distalization rate. The application of vibration had a positive limited effect on tooth movement speed. There is no significant difference between the groups in terms of root resorption and pain levels. Conclusions: In accelerating tooth movement; The modified interrupted force application protocol is more effective than the routine interrupted force application protocol. In applications where tooth movement is performed with interrupted force, the use of this force protocol will be beneficial in terms of shortening the treatment time in the orthodontic clinic. However, considering the costs and clinical benefits of the application of vibration, its contribution to orthodontic practice is open to debate.