Cumhuriyet sonrası Türk resim sanatında 'Cinsellik'
'Sexuality' in post-republic Turkish painting
  1. Tez No: 639992
  2. Yazar: CUMALİ TELLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. NEVİN YAVUZ AZERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsellik, Türk resmi sanatı, Sexuality, Turkish Painting
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
İnsanlık tarihine baktığımızda cinsellik insan için önemini hiç bir zaman yitirmemekle birlikte daima günceliğini korumuştur. Bu çalışmada ise geçmişten günümüze cinsellik temasının sanat tarihinde gelişim sürecinden kısaca bahsedilmiştir. Antik Yunan ve Roma' da açık bir şekilde cinsellik göze çarparken Hristiyanlığın kabulü ile birlikte üstü kapatılmış ve sadece dini konuları anlatan resimler yapılmıştır. Avrupa'nın Rönesans'ı yaşaması ile birlikte dine olan güven azalmış ve insan vücudu tekrardan resmin konusu olmuştur. Modern sanat ile birlikte tamamen özgürleşen sanatçı belirgin bir şekilde cinsellik temalı eserler üretmiştir. Cumhuriyet öncesi ve sonrası Türk Resim Sanatında cinsellik teması, sosyo-kültürel yapı içerisinde geçen süreci ele almıştır. İslam ile gelen tasvir yasağıyla birlikte Türkler resim sanatından uzak kalmışlardır. Osmanlı döneminde Fatih Sultan Mehmet'in tahtta olduğu süreçte minyatür sanatı önem kazanmıştır. Tasvir yasağının kırıldığı minyatür sanatında başta Âdem ile Havva olmak üzere birçok minyatürde çıplaklık teması görülmeye başlanmıştır. Önceleri saray sanatı olan minyatür; Osmanlının zayıflamaya başlanması sonucu sıradan halk yaşantısını konu almaya başlamış ve gündelik yaşamın müstehcen eğlence anlayışını konu edinmiştir. Osmanlı'nın çöküş sürecine girmesiyle birlikte Batılaşma eğilimi sanat alanında da kendini göstermeye başlamıştır. Bu sayede Osmanlı batılı anlamda resim sanatıyla tanışmıştır. Cumhuriyet öncesi Türk Resim Sanatında çıplak konulu resimlerin yapılması pek mümkün sayılmazken Cumhuriyet' in ilanından sonra sanatçılar özgür bir alan bulmuş ve çıplak resimler üretmeye başlamıştır. İlk dönem nü resimlerinde cinsellikten daha çok anatomik kaygılar güdülmüş, ilerleyen süreçlerde ise cinsellik temasını belirgin bir şekilde kullanmışlardır.
Özet (Çeviri)
When we look at the history of humanity, although sexuality has never lost its importance for humans, it has always been kept up to date. In this study, the development process of the theme of sexuality in the history of art from the past to the present is briefly mentioned. While sexuality was obviously prominent in Ancient Greece and Rome, with the adoption of Christianity, pictures were covered and only depicting religious subjects. As Europe lived in the Renaissance, trust inreligion decreased and the human body became the subject of the picture again. The artist, who was completely liberated with modern art, produced works with a distinctivesexuality them The theme of sexuality in Turkish painting art pre and post Republic has dealt with the process in the socio-cultural structure. Withthe depiction ban introduced by Islam, Turks remained away from the art of painting. Miniature art gained importance during the period when Sultan Mehmet the Conqueror was on the throne. In miniature art, where the ban on depictions was broken, the theme of nudity began to be seen in many miniatures, especially Adam and Eve. Miniature, which used to be the art of the palace, started to be the subject of ordinary public life as a result of the weakening of the Ottoman Empire and became the subject of the obscene entertainment concept of daily life. With the collapse of the Ottoman Empire, the tendency to become Western started to Show itself in the field of art. In this way, the Ottoman was introduced to the western sense of painting. While it was not possible to make nude-themed paintings in Turkish painting art vii before the Republic, after the proclamation of the Republic, artists found a free space andstarted to produce nude paintings. Anatomical concerns were motivated rather than sexuality in the first period nude paintings, and in thefollowing processes, the theme of sexualitywas clearly used.