Bizans siyasi tarihinde Laskaris ve Palaiologos'ların taht mücadeleleri
Throne struggles of Lascarid and Palaeologus in Byzantine political history
  1. Tez No: 639993
  2. Yazar: SERKAN AKKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Byzantium, Laskarid, Michael Palaeologus
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
13. Yüzyıl Bizans İmparatorluğu'nda siyasi tarih bakımından uzun bir süreçti. 1204 yılında yapılan IV. Haçlı seferi yüzyılın başında Bizans İmparatorluğunu tarih sahnesinden silmişken Laskaris hanedanlığı İznik'te yeniden İmparatorluğu kurdu. Batı Anadolu Rumların yeniden temellenip yükselmesi için seçilen önemli bir konumdu. Bölgenin yöneticileri Theodoros Laskaris'e destek olarak Batı Anadolu'da devlet kurma fikrine sıcak bakmadı. Laskaris, Anadolu Selçuklu Devleti'nden aldığı destekle İmparatorluğunu kurdu. İznik Rum İmparatorluğu Latin İmparatorluğuna karşı kazandığı zaferlerle Rum halka kendisini ispatladı. İoannes Vatatzes dönemi, İznik Rum İmparatorluğu'nun yükselme devridir. Bu dönemde Latin İmparatorluğuna karşı alınan zaferlerden kısa süre sonra İstanbul kuşatılacak duruma gelindi. İznik Rum İmparatoru Vatatzes'in içeride ve dışarıda düşmanlarla savaşması her durumda dikkatli olmasını gerektirdi. Yine bu dönemde tarih sahnesine ücretli askerlerin komutanı olarak Mikhail Palaiologos çıktı. Palaiologos ailesi uzun süre Bizans İmparatorluğu'na hizmet etmişti. Tarih onları Laskaris hanedanlığından sonra İmparatorluğun başına getirecekti. İoannes Vatatzes ve II. Theodoros Laskaris döneminde yaşadığı olumsuzluklar Mikhail Palaiologos'un Anadolu Selçuklu topraklarına sığınmasına neden oldu. Mikhail Palaiologos II. Theodoros Laskaris'in ölümüyle imparatorluğu ele geçirdi. Mikhail Palaiologos bu darbeyi yaparken imparatorluğun çeşitli kanatlarından destek aldı. Onun devrinin önemli sayılan ikinci olayı Pelagonia zaferidir. Bu zaferle düşmanlarını boyun eğdirdiği gibi imparatorluktaki yerini de sağlamlaştırdı. İstanbul'un Latin İmparatorluğundan alınarak tekrar başkent oluşuyla Mikhail Palaiologos tarihe İkinci Konstantin olarak geçti. Papalık, II. Lyon Konsili ile hedeflediği amaca ulaştı. Ancak bu süreç Mikhail Palaiolgos ile Ortodoks din adamları arasında düşmanlık başlattı. Mikhail Palaiologos Ortodoks din adamlarına ve Katolikliğe karşı çıkanlara yaptığı zulümler nedeniyle halkın gözünde ihtişamını kaybetti. Charles Anjou, Mikhail Palaiologos'un sonunu getirmeye çalışırken Mikhail Palaiologos, Aragon Kralı III. Pedro ile işbirliği yaparak Charles Anjou'nun elinden Sicilya Krallığını aldı. Mikhail Palaiologos batıdan gelecek tehlikeye karşı kendisini hazırlarken Anadolu'daki Türkleri hesaba katmadı. Bizans İmparatorluğu'na son verecek olan Türkler 1282 yılına gelindiğinde Aydın kuzeyine, Sakarya ırmağına kadar gelmişti. Anahtar kelime: Bizans, Laskaris, Mikhail Palaiologos.
Özet (Çeviri)
13th Century is alon process in the Byzantine Empire. While the made in 1204 IV. Crusade erased the Byzantie empire from the stage of History the Laskarid dynasty re esteblished the empire Nikaia. Western Anatolia was an important location for the re foundation of the Greeks. The manager of region didn't favor establishing a state in support of Theodor Lascarid. Teodor Laskarid established his empire with the support of the Anatolia Seljuk State. The Nikaia Empire proved itself to the Greek people with the victory it won against Latin Empire. Jhon Batazes period is the period of rise in Nikaia Empire. Shortly after the victories against the Latin Empire İstanbul now besiege. Jhon Batazes the emperor of Nikaia fought his enemies inside and outside making his careful in every situation. Michael Palaeologus appeared as a commender of paid soldiers on the stage of history during Jhon Batazes period. History would bring the Palaeogue dynasty to the throne after the Laskarid dynasty. Jhon Batazes and II. Teodor Laskarid during the difficulties of the Michael Palaeologus in the Anatolia Seljuk lands caused refuge. With the death of II. Teodor Laskarid Michael Palaeologus took over empire. Michael Palaeologus took support from various wings of the empire while making the coup. The second important event of the Michael Palaeogue era was the Pelagonia. With this victory he subjugated his enemies and strengthened his position in the empire. İstanbul was taken from the Latin Empire and the capital again as Michael Palaegoue passed as the second Constantin. Has reached its aim with the papacy II. Lyon council. But this process sporked hostility between Michael Palaegue and Ortodox clergy. Michael Palaeologus lost his glory in the public eye due to his persecution of Ortodox clergy and those who opposed Catholisim. Charles Anjou tries to bring the end of Michael Palaeologus III. Pedro king of Aragon in agreement with took Kingdom of Sicily from the hands of Charles Anjou. Michael Palaeogue didn't take into account the Turks in Anatolia as he prepared himself against the danger from the West. The Turks who would end the Byzantine Empire reached the North of Aydın by the time of 1282 and reached Sakarya river.