Sa'di Sadullah Çelebi'nin hayatı ve Fetâvâ-yı Sa'diyye çerçevesinde fetvaları
Sheikh'ul-İslam Sadullah Efendi's life and works (In the frame of Fetâvâ Sadullah Efendi)
  1. Tez No: 640037
  2. Yazar: YETER MERYEM KURUTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERHAT KOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sa'di Çelebi, Fatwa, The Ottoman, Sheıkh'ul-Islam, Mulla Kabız
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Bu tez; Osmanlı Devleti'nin onuncu Şeyhülislamı olan, 16. yy Osmanlı Şeyhülislâmlarından Sa'di Sadullah Çelebi'nin yaşadığı dönemin tarihsel arka planı, Sa'di Çelebi'nin eserleri, fıkhi görüşleri ve fetvalarının çevrim yazısı konularından oluşmaktadır. Araştırma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde dönemin tarihsel arka planından bahsedilmektedir. Birinci bölümde şeyhülislamlığın geçirdiği tarihi süreç ve Sa'di Çelebinin'nin hayatı, eserleri ve şahsiyeti incelenmiştir. İkinci bölümde ise Sa'di Çelebi'nin fetva mecmuasının çevrim yazısı bulunmaktadır. Sonuç bölümünde ise mecmua hakkında genel bir değerlendirme yapılarak fetvaların orijinal metni eklenmiştir. Anahtar Kavramlar: Sa'di Çelebi, Fetâvâ, Osmanlı, Şeyhülislâm, Molla Kabız.
Özet (Çeviri)
This thesis includes the subjects that the historical background of the era who lived Sadullah Efendi as a Sheikh'ul-Islam of Ottoman Empire in 16th century as well as his life, his works and translations of fatwas of Sadullah Efendi. This research consists of an introduction and two chapters. Historical background of the era is included in the introduction section. Sadullah Efendi's life, works and fiqh opinions are explained in the first chapter. Transcriptions of his fetwa tractate are included in the second chapter. With a general evaluation on the tractate, the orijinal manuscript of fetwas are given in the conclusion.