Klinik erken evre meme kanserlerinde, primer tümör-cilt mesafesinin, sentinel lenf nodu metastazı gelişimine etkisi
- Tez No: 640162
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN AYGEN, PROF. DR. ALİ CİHAN YILDIRIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: sentinel lenf nodu metastazı, meme kanseri, tümörün cilde uzaklığı, aksiller nodal metastaz, sentinel lymph node metastasis, breast cancer, tumor distance to skin, axillary nodal metastasis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Klinik erken evre meme kanserli hastalarda (cT1-2N0) sentinel lenf nodu (SLN) metastazı gelişiminde etkili olabilecek primer tümör – meme cildi mesafesi ve diğer demografik ve klinikopatolojik prediktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmaya 178 hasta dahil edildi. Hastaların demografik ve klinikopatolojik karakteristikleri retrospektif olarak kaydedildi. Bunlar hasta yaşı, tümör çapı, tümör lokalizasyonu, multifokalite ve multisentrisite, nötrofil/lenfosit oranı (NLR), c-erbB2/HER2-neu, Östrojen Reseptör (ER) ve Progesteron Reseptör (PR) durumu, primer tümör proliferasyon indeksi (Ki-67), histopatolojik grade, moleküler subtip, histopatolojik subtip, Meme/Areola Kompleksi (MAC) infiltrasyonu, Lenfatik İnvazyon (LI), Vasküler İnvazyon (VI), Perinöral İnvazyon (PNI), Tümörün Cilde Uzaklığı (DFS) olarak belirlendi. Bulgular: Tek değişkenli regresyon analizlerde büyük tümör çapı, HER-2 pozitifliği, grade 3 histopatoloji, Lİ, Vİ, PNI, yakın DFS anlamlı olarak bulundu. ROC analizinde DFS için optimum eşik değer 13,5mm olarak bulundu. Multivariant regresyon analizlerde bağımsız SLN metastaz prediktörleri olarak HER-2 pozitifliği, LI, PNI ve ≤13,5mm DFS bulundu. Sonuçlar: Klinik erken evre meme kanserli hastalarda yakın DFS, SLN metastazı gelişiminde mutlaka dikkate alınması gereken çok güçlü bir prediktördür. Bu faktörün özellikle hastalarda aksillar nodal durumu öngörmek amacıyla kullanılan nomogramlara dahil edilebilir ve hekimleri tedavi sürecinde daha doğru kararlar vermesi için yönlendirebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Determine primary tumor-breast skin distance and other demographic and Clinicopathological predictors that may be effective in sentinel lymph node (SLN) metastasis in patients with clinical early stage breast cancer (cT1 – 2N0). Material and Method: 178 patients were included in the study. Demographic and Clinicopathological characteristics of the patients were recorded retrospectively. These are the patient's age, tumor size, tumor localization, and multifokalite multisentrisite, neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), c-erbB2/HER2- neu, estrogen receptor (ER) and progesterone receptor (PR) status, primary tumor proliferation index (Ki-67), histopathological grade, molecular subtype, histopathological subtype, Breast/areola complex (MAC) infiltration, lymphatic invasion (LI), vascular invasion (VI), perineural invasion (PNI), the distance of the tumor to the skin (DFS) has been identified as. Findings: Large tumor diameter, HER-2 positivity, grade 3 histopathology, LI, VI, PNI, near DFS were found to be significant in univariate regression analyses. In ROC analysis, the optimum threshold for DFS was found to be 13.5 mm. Multivariant regression analyses found each HER -2 positivity, LI, PNI and ≤13.5 mm DFS as independent SLN metastasis predictors. Results: İn patients with clinical early stage breast cancer, close DFS is a very powerful predictor that must be considered for the development of SLN metastasis. This factor can be included in nomograms used to predict axillary nodal condition, especially in patients, and may lead physicians to make more accurate decisions in the treatment process.