Rimkazol ile p-kumarik asit, o-kumarik asit, kurkumin kombinasyonlarının Caco-2, A549 ve 3T3 hücrelerinde sinerjistik sitotoksik etkilerinin araştırılması
Investigation of synergistic cytotoxic effects of rimcazole and p-coumaric acid, o-coumaric acid, curcumin combinations on Caco-2, A549 and 3T3 cells
  1. Tez No: 640175
  2. Yazar: BÜŞRA ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİRİŞ DİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Rimkazol, Fenolik bileşikler, Sinerjist etki, Rimcazole, Phenolic compounds, Synergistic effect
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmakoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Kanser, günümüzde önemi giderek artan bir sağlık ve yaşam sorunu halini almaktadır. Yapılan araştırmalara göre 2030 yılında dünyada yeni vaka sayısı 27 milyon, kanser hastalığına bağlı ölüm 17 milyon ve toplam kanser hastası sayısının 75 milyon olması beklenmektedir. Bu tez çalışmasında çeşitli literatür bilgileriyle antikanser etkili selektif sigma-1 reseptör antagonisti olan rimkazol ile p-kumarik asit, o-kumarik asit ve kurkumin ile kombinasyonlarının Caco-2, 3T3 ve A549 hücrelerindeki sinerjistik/additif sitotoksik etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için Caco-2, A549 ve 3T3 hücrelerinde rimkazol, p-kumarik asit, o-kumarik asit ve kurkuminin tekli ve kombin uygulamalarının sitotoksik etkileri MTT yöntemi ile araştırılmış ve her bir hücrede ilaç etkileşim katsayısı (CDI) değerleri hesaplanmıştır. Rimkazol ve rimkazolün p-kumarik asit, o-kumarik asit, kurkumin ile kombinasyonlarının 3T3, A549 ve Caco-2 hücrelerindeki sitotoksik etkileri konsantrasyona bağlı olarak gerçekleşmektedir. Hücre canlılıklarına bağlı CDI hesaplama sonuçlarına göre; rimkazolün kurkumin ile kombine uygulamalarının A549 hücreleri üzerinde 12.5 µM konsantrasyonda kuvvetli sinerjist etki (CDI < 0.7), rimkazolün o-kumarik asit ile kombine uygulamalarının 25 µM konsantrasyonda hem 3T3 hem de A549 hücreleri üzerinde kuvvetli sinerjist etki (CDI < 0.7), rimkazolün p-kumarik asit ile kombine uygulamalarının 12.5 µM konsantrasyonda A549 hücreleri üzerinde kuvvetli sinerjist etki (CDI < 0.7) gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today cancer is becoming an increasingly important health and life problem. According to research, it is expected that the number of new cases in the world will be 27 million in 2030, 17 million deaths due to cancer and the total number of cancer patients will be 75 million. In this thesis, it is aimed to determine the synergistic/additive cytotoxic effects of rimcazole, which is a selective sigma-1 receptor antagonist and considered to be anticancer, and rimcazole's combinations with p-coumaric acid, o-coumaric acid and curcumin in Caco-2, 3T3 and A549 cells. For this, cytotoxic effects of single and combination applications of rimcazole, p-coumaric acid, o-coumaric acid and curcumin in Caco-2, 3T3 and A549 cells were investigated by MTT method and coefficient of drug interaction (CDI) values were calculated in each cell. The cytotoxic effects of rimcazole and, rimcazole with p-coumaric acid, o-coumaric acid, curcumin in Caco-2, 3T3 and A549 cells occur depending on concentration. According to the CDI calculation results due to cell viability; it has been determined that combined applications rimcazole combined with curcumin have a strong synergistic effect (CDI < 0.7) on A549 cells at a concentration of 12.5 µM, rimcazole combined with o-coumaric acid have a strong synergist effect (CDI < 0.7) on both 3T3 and A549 cells at a concentration of 25 μM, rimcazole combined with p-coumaric acid have a strong synergistic effect (CDI < 0.7) on A549 cells at a concentration of 12.5 µM.