İstanbul'da bir aile sağlığı merkezinden takipli gebelerde gestasyonel ve postpartum dönemdeki vücut ağırlığı değişimleri ve etki eden faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluated body weight changes and affecting factors in gestational and postpartum period in pregnant women following from a family health center in İstanbul
- Tez No: 640181
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN ERSİN ŞİMŞEK, DOÇ. DR. CAN ÖNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Postpartum Dönem, Vücut Ağırlığı, Pregnancy, Postpartum Term, Body Weight
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Gestasyonel kilo alımının gebelik komplikasyonları, doğum sonrası maternal kilo tutma ve obesite riski ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Obesite ve gebelikte aşırı kilo anne ve bebeği hem hamilelikte hem de daha sonraki yaşamlarında riske sokar. Postpartum kilo tutma riski taşıyan kadınları tanımlamak oldukça faydalıdır. Bu çalışmada; Orhantepe Aile Sağlığı Merkezin'e kayıtlı ve doğum yapan gebelerin vücut ağırlığı değişimlerinin belirlenmesi ve gebelikte ve postpartum dönemde vücut ağırlığı değişiminde etkili olan olası tüm faktörlerin incelenmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı nitelikteki araştırmamıza 2018-2019 yıllarında İstanbul Kartal Orhantepe Aile Sağlığı Merkezin'e kayıtlı ve doğum yapan gebelere örneklem hesabı yapılmadan tüm gebelere ulaşılma hedeflenmiş olup 153 hasta dahil edilmiştir. Hastalarımızın sosyodemografik verileri çalışmacı tarafından yüzyüze görüşülerek elde edilmiş olup başka bir tetkik yöntemine başvurulmamıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 29,9±5,5 yıl idi. Katılımcıların büyük çoğunluğu üniversite düzeyinde eğitime sahipti (%41,8;n=64). %70,6 (n=108)'i çalışmıyordu. Gestasyonel diyabeti olan gebe oranı %4,6 (n=7) ve preeklamptik gebe oranı ise %1,3(n=2) idi. Katılımcıların büyük çoğunluğu ilk 6 ay sadece anne sütü ile bebeklerini beslemiştir (%70.6;n=108). Katılımcıların gebelik öncesindeki kiloları ile doğum sonrası 6. ay kiloları karşılaştırıldığında; gebelik öncesine göre 12 (%7.8) kişinin kilosunda azalma, 84 (%54.9) kişinin ise kilosunda artma olduğu saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda; postpartum kilo verme durumunun primipar ya da multipar oluşa göre farklılık gösterdiği, diğer demografik verilerin hastaların postpartum ağırlık değişimi üzerine anlamlı bir etkisi olmadığı, gebelik ve sonrasında egzersiz yapma ve diyetisyene başvurarak dengeli beslenme alışkanlığının oldukça az olduğunu belirledik.
Özet (Çeviri)
Aims: Gestational weight gain has been found to be associated with pregnancy complications, postpartum maternal weight gain and obesity risk. Obesity and excess weight during pregnancy put the mother and baby at risk both during pregnancy and later in life. It is very useful to identify women at risk of postpartum weight gain. In this study; it is aimed to determine the body weight changes of pregnant women who are registered in Orhantepe Family Health Center and to examine and evaluate all possible factors that affect body weight change during pregnancy and postpartum period. Method: Our cross-sectional and descriptive research was aimed to reach all pregnant women without a sample calculation for the pregnant women who were registered in Istanbul Kartal Orhantepe Family Health Center in 2018-2019, and 153 patients were included. The sociodemographic data of our patients were obtained by face-to-face interviews by the worker and no other examination method was used. Results: The average age of the participants was 29.9 ± 5.5 years. The majority of the participants had a university level education (41.8%; n = 64). 70.6% (n = 108) of them were not working. The rate of pregnant women with gestational diabetes was 4.6% (n = 7) and preeclampsia was 1.3% (n = 2). Most of the participants fed their babies exclusively with breast milk in the first 6 months (70.6%; n = 108) ). When the pre-pregnancy weights of the participants were compared with the 6th month after delivery, it was found that 12 (7.8%) people decreased in weight and 84 (54.9%) people increased in weight compared to prepregnancy. Conclusion: In our study; we determined that postpartum weight loss varies according to being primiparous or multiparous, other demographic data do not have a significant effect on postpartum weight change of the patients, exercise and consulting a dietician during pregnancy and afterwards, and a balanced diet is very low.