Genel anestezi altında alınan gergin omurilik sendromlu hastaların geriye dönük değerlendirilmesi
Return evaluation of patients with tension spinal syndrome under general anesthesia
- Tez No: 640215
- Danışmanlar: PROF. DR. FEYZİ ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Gergin Omurilik Sendromu, Prone Pozisyonu, Strained Spinal Cord Syndrome, Prone Position
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Gergin omurilik sendromu konjenital ya da edinsel nedenlerle omuriliğin gerilmesi ile ortaya çıkan, ilerleyici nörolojik kayıplar ile karakterize bir hastalık grubudur. Spinal kordun uzun eksen boyunca gerilmesi sonucu olarak nörolojik, ortopedik ve ürolojik semptomlar görülebilmektedir. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Ocak 2017 – Ekim 2019 yılları arasında gergin omurilik sendromu nedeniyle opere edilmiş 32 olgu incelenmiş ve sonuçlar literatürler eşliğinde değerlendirilmiştir. Çalışmaya dahil edilen 32 hastanın demografik özellikleri, ASA skorlaması, kullanılan entübasyon tüpü, ameliyat süreleri, preoperatif ve postoperatif hematokrit değerleri, intraoperatif kan ve kan ürünü kullanımı, transamin kullanımı, postoperatif yoğun bakımda kalış süreleri kaydedildi. Gergin omurilik sendromu cerrahisinin uzun olması, prone pozisyonu, intraoperatif nöromonitorizasyon yöntemlerinin kullanılmasından dolayı özellikli bir cerrahidir ve anestezi ekibinin rolü çok önemlidir. Anestezist cerrahi ekip ile preoperatif dönemden başlayarak hastanın taburculuğuna kadar iletişim halinde olmalıdır. Bu çalışmamızda az sayıda hastanın net kayıtlarını geriye dönük olarak değerlendirme şansı bulabildik. Hem doğru yaptığımız hem de nerelerde eksik olabileceğimizi görmek açısından önemli olduğunu düşünmek ile beraber daha geniş prospektif çalışmalar yapılarak daha net sonuçlara ulaşacağımızı düşünmekteyiz. .
Özet (Çeviri)
Strained spinal cord syndrome is a group of diseases characterized by progressive neurological losses that occur with stretching of the spinal cord for congenital or acquired reasons. As a result of stretching the Spinal cord along the long axis, neurological, orthopedic and urological symptoms can be seen. In January October 2017 to October 2019, 32 patients operated due to strained spinal cord syndrome were examined and the results were evaluated with the literature at Dicle University Faculty of Medicine Hospital. Demographic characteristics of 32 patients included in the study , ASA scoring, intubation tube used, operation times, preoperative and postoperative hematocrit values, intraoperative blood and blood product use, transamine use, postoperative stay in intensive care were recorded. The stretched spinal cord syndrome surgery is long, the prone position is a featured surgery due to the use of intraoperative neuromonitorization methods, and the role of the anesthesia team is very important. The anesthesiologist should be in contact with the surgical team from the preoperative period until the discharge of the patient. In our study, we had the chance to retrospectively evaluate the net records of a small number of patients. We think that it is important to see both what we do right and where we may be missing, and we think that we will achieve clearer results by carrying out broader prospective studies.