Fikir ve sanat eserleri üzerindeki hakların miras yoluyla intikali
Transfer of rights on intellectual and artistic works by inheritance
- Tez No: 640524
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Eser, Mali Hak, Manevi Hak, Miras Yoluyla İntikal, Work, Economic Right, Moral Right, Transfer by Inheritance
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Çalışmanın amacı, sanayi devrimi sonrası matbaanın icadıyla gündeme gelen fikri ürünün korunması düşüncesi neticesinde, düşünce ürünü eserin sahibine bahşettiği mali ve manevi hakların intikalindeki önemli hususları incelemek ve bu konudaki farklı görüşleri bir araya getirerek Yüksek Yargıtay'ın kararlarında hangi görüşlerin kabul edildiğini göz önüne sermektir. Araştırma, eser, eser üzerindeki mali ve manevi haklar ile bu hakların miras yoluyla intikaline esas teşkil eden hususlar ile sınırlandırılmıştır. Eserin sahibine bahşettiği hakların özellikleri incelenmiş, intikal konusunda birbirleri ile benzer olan yönleri farklılıkları dile getirilmiştir. Mali ve manevi hakların miras yoluyla intikali kuralları anlatılmış, eser sahibinin ölümünden sonra bu hakları kimlerin hangi kurallar çerçevesinde kullanabileceği gözler önüne serilmiştir. Doktrindeki tartışmalar, kanun maddeleri çerçevesinde ele alınmıştır. Kanunun sistematiğinden faydalanılarak işlenen konular üzerinde, kanun maddelerinin, diğer kanun maddelerine yapmış olduğu atıflar üzerinde durulmuştur. Hakkında kanuni hüküm olmayan konular hakkında, hükme yakın kanun maddelerinin uygulanıp uygulanmayacağına dair doktrinsel farklılıklar anlatılmıştır. Manevi hakların kanunda yer alan hükümlere göre mirasçılara intikal etmesi ile mali hakların Medeni Hukuk hükümlerine göre intikali arasındaki benzerlikler ve farklılıklar, ayrıca her iki intikalin kendine özgü şekilleri, hukuki nitelemeler ve tartışmalar ışığında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is, as a result of the idea of preserving intellectual property that came to the agenda with the invention of the printing press after the industrial revolution, to examine the important issues in the transfer of economic and moral rights bestowed on the owner of the thought product and bringing together different opinions on this subject to consider what opinions are accepted in the decisions of the Supreme Court of Appeals. The research is limited to the financial and moral rights on the work and the issues that constitute the basis for the transfer of these rights by inheritance. The characteristics of the rights granted to the owner of the work were examined and the aspects of differences and similarities to each other in terms of deployment have been expressed. The rules of the transition of financial and moral rights through inheritance are explained and it is revealed who can use these rights under what rules after the death of the owner. The discussions in the doctrine are handled within the framework of the articles of the law. On the issues addressed by making use of the systematic of the law, the references made by law articles to other law articles were examined. Doctrinal differences about whether or not the articles of law close to the judgment will be applied to the subjects that are not legally related are described. Similarities and differences between the transition of moral rights to the heirs according to the provisions of the law and the transfer of economic rights according to the provisions of the Civil Law are discussed. In addition, the peculiar forms of both transitions were handled in the light of legal qualifications and debates.