İnovasyonun rekabet gücü üzerine etkileri: AB ve Türkiye karşılaştırması
Impact of innovation on competitiveness: EU and Turkey comparison
- Tez No: 640576
- Danışmanlar: DR. SABRİ ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Ekonomi, Science and Technology, Economics
- Anahtar Kelimeler: Inovasyon, Girişimcilik, Yenilikçilik, Rekabet, Innovation, Entrepreneurship, Competition
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanayi ve Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Yenilikçi yaklaşımlar, insan hayatının merak duygusu ile paralel olarak gelişmekte olan birer olgudur. Yenilikçi yaklaşımlar, düşünsel boyutta insanoğlu için vazgeçilmeyen fıtratlardan en önemlisidir. Bizzat dünyaya geliş serüveninde insanoğlu yenilikçi bir yaklaşım içeren ekosistemin içinde olmuş, oluşmuş ve doğmuştur. Yenilikçilik (bundan böyle inovasyon olarak geçecektir), dünyanın ekonomik ve sosyal seyrinde de önemli bir yer tutmaktadır. Süratle yoğunlaşmakta olan bilgi teknolojilerinin varlığı rekabet gücünü de ortaya koyan bir gerçek olarak bilinmektedir. Dünyanın gelişiminde avcı toplayıcı toplumdan, tarım ve sanayide, oradan da bilgi toplumuna geçişte işte bu yaklaşımın önemi büyüktür. Parabolik bir hızla ortaya konulan ve veri yönetimi ile büyük datalarda söz sahibi olan gücünü de ortaya koymakta ve meraklarını giderebilmektedir. Hal böyle iken, bu çalışma, literatür taraması metedolojisi kullanırak yapılan inovasyonun rekabet gücü üzerine etkilerini ortaya koyan bir çalışma olmuştur. İlk bölümde Inovasyon ve girişimcilik ele alınmakta, akabinde Rekabet Teorileri ve nihayet Türkiye ve Avrupa birliği ülkeleri arasında bir kıyaslama yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Innovative approaches are developing in parallel with the curiosity of human life. They are the most important indispensable features for human beings in intellectual dimension. In the adventure of coming to the world, human beings have been in the ecosystem, which has an innovative approach, has been formed and was born. Innovation (hereinafter referred to as innovation) plays an important role in the economic and social course of the world. The presence of information technologies that are rapidly concentrating is known as a fact that demonstrates its competitiveness. This approach is of great importance in the transition from hunter gatherer society to agriculture and industry to information society in the development of the world. Parabolic speed and data management, which has a say in the big data that reveals its power and can satisfy the curiosity. While this is the case, the study has demonstrated the effects of innovation on competitiveness. Innovation and entrepreneurship are discussed in the first part, then the Competition is made a comparison between theory and finally Turkey and European Union countries.