The investigation of the relationship among foreignlanguage anxiety, personality traits and shyness
Yabancı dil kaygısı, kişilik özellikleri ve utangaçlık arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Tez No: 640610
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA GÜLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Kaygısı, Kişilik Özellikleri, Utangaçlık, Foreign Language Anxiety, Personality Traits, Shyness
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı Türk üniversite öğrencilerinde yabancı dil kaygısı, kişilik özellikleri ve utangaçlık arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma grubunu İngilizce eğitim veren vakıf üniversitelerden birinde İngilizce Hazırlık Okulu'nda öğrenim gören 324 (149 Kız, 175 Erkek) öğrenci oluşturmaktadır. Katılımcıların yaş aralığı 18-24 olup, yaş ortalaması ise 18.86'dır. Araştırma verileri Demografik Bilgi Formu (DIF) ve Yabancı Dil Kaygısı Ölçeği (FLCAS), Beş Faktör Kişilik Envanteri (BFKE) ve Utangaçlık Ölçeği (SS) ile toplanmıştır. Sonuçlar yabancı dil kaygısı ile utangaçlık arasında pozitif bir ilişki olduğunu gösterdi. Yabancı dil kaygısının cinsiyet, İngilizce düzeyi, kişilik özellikleri ve utangaçlığa göre değişip değişmediği çoklu varyans analizi (MANOVA) istatistiksel yöntemiyle sınanmıştır. Araştırmanın bulguları, FLCAS'ın iki alt ölçeği olan 'Olumsuz Değerlendirme Korkusu' ve 'Sınav Kaygısı' alt boyutlarında cinsiyet arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir. Ancak kadınların (M = 28.66) FLCAS'ın altboyutu olan 'İletişim Kaygısı'dan erkeklere (M = 26.14) göre daha yüksek puan aldığı saptanmıştır. Ayrıca araştırmanın bulgular, FLCAS'ın altboyutları olan 'İletişim Kaygısı' ve 'Sınav Kaygısı' puanlarında İngilizce düzeyine göre farklılık olduğuna işaret etmektedir. FLCAS'ın 'Olumsuz Değerlendirme Korkusu' alt ölçek puanında İngilizce seviyesine göre bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca, yabancı dil kaygısının BFKE'nin altboyutları olan“Kabul Edilebilirlik”,“Sorumluluk”ve“Deneyime Açıklık”puanlarına göre bir farklılık olmadığını göstermektedir. Ancak, yabancı dil kaygısı BFI'nin 'Dışadönüklük' ve 'Nevrotiklik' alt ölçekleri ile Utangaçlık Ölçeği (SS) toplam puanlarına göre farklılık olduğuna işaret etmektedir. Genel olarak, bu çalışmanın bulguları, yabancı dil seviyesi yüksek olan katılımcıların“Neuroticism”(M=28.00) ve“Utangaçlık”(M=58.44) puanlarının daha yüksektir. Bununla birlikte, düşük düzeyde yabancı dil kaygısı olan denekler 'Dışadönüklük'te daha yüksek puan almıştır (M=27.80).
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the relationship between foreign language anxiety, personality traits and shyness in Turkish college students. The participants of the study were 324 (149 Females, 175 Males) students with an age range of 18 to 24 and a mean age of 18.86 who were preparatory English students at one of the private universities in Turkey. Data was collected by using Demographic Information Form (DIF) and three different assessment scales including the Foreign Language Classroom Anxiety Scale (FLCAS), the Big Five Inventory (BFI) and the Shyness Scale (SS). Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) was used to see whether there was a significant difference between foreign language anxiety, gender, English level, personality traits and shyness. The study results showed that there was not a statistical difference in two of the subscales of the FLCAS, 'Fear of Negative Evaluation' and 'Test Anxiety' in terms of gender. However, findings indicated that females received higher scores in subscales of 'Communication Apprehension' of FLCAS (M=28.66) than males (M=26.14). Furthermore, findings of the study showed significant difference of English level in total and subscales of 'Communication Apprehension' and 'Test Anxiety' scores of FLCAS. On the contrary, findings demonstrated no significant difference of English level in 'Fear of Negative Evaluation' subscale score of FLCAS. Moreover, results indicated no significant difference of foreign language anxiety in subscales of 'Agreeableness', 'Conscientiousness' and 'Openness to Experience' scores of BFI. However, findings revealed significant difference of foregin language anxiety in subscales of both 'Extraversion' and 'Neuroticism' scores of BFI and total scores of SS. Overall, findings of this study demonstrated that participants whose level of foreign language were high received higher scores in 'Neuroticism' (M=28.00) and 'Shyness' (M=58.44). However, subjects who have a low level of foreign language anxiety scored higher in 'Extraversion' (M=27.80).