An investigation into the roles of language anxiety and reading anxiety in Iraqi efl reading classes
Dil ve okuma kaygısının, İngilizce öğrenen Iraklı öğrencilerin okuma derslerindeki rolü
- Tez No: 504114
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FADİME YALÇIN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil kaygısı, okuma kaygısı, Iraklı İngiliz Dili Eğitimi oğrencileri, Language Anxiety, Reading Anxiety, Iraqi EFL Learners
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma, Irak, Erbil'deki Salahaddin Üniversitesi İngilizce Anabilim Dalinda öğrenim görmekte olan 90 İngiliz dili öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışma, öğrencilerin dil kaygısı ile okuma kaygısı arasındaki ilişkinin yanı sıra bu iki kavramın her iki cinsiyet üzerindeki etkilerini de incelemiştir. Aynı zamanda çalışmada, dil kaygısı ve okuma kaygısı ile okuduğunu anlama arasındaki ilişkiler de incelenmiştir. Bu amaçlar doğrultusunda çalışmanın veri toplama araçları şunlardır: Horwitz (1986) tarafından geliştirilen Yabancı Dil Kaygı Ölçeği, Saito (1999) tarafından geliştirilen Yabancı Dil Okuma Kaygısı Ölçeği ve bir Okuduğunu Anlama Performans Testi Elde edilen verilerin analizinde Pearson Momentl Korelasyonu, T-test ve tek yönlü ANOVA'dan faydalanılmıştır. Katılımcıların Yabancı Dil Kaygı Ölçeği ve Yabancı Dil Okuma Kaygısı Ölçeği anketlerine verdikleri cevaplarla yapılan analiz sonuçlarına göre, dil kaygısı ile okuma kaygısı arasında pozitif bir ilişki vardır (r (88) = .65, p ≤ 01, n = 90). Cinsiyet değişkeni açısından bakıldığında ise kadın katılımcılar, daha yüksek dil kaygısı seviyelerine sahiptir (sırasıyla, M=2.86; SD=.46 ve M=2.86; SD=.45), fakat her iki grubun okuma kaygısı puanları arasında istatistiksel yönden anlamlı herhangi bir farklılık tespit edilmemiştir. Son olarak, okuduğunu anlama değişkeni ile hem dil kaygısı hem de okuma kaygısı arasında istatistiksel yönden anlamlı farklılıklar görülmemiştir. Dil kaygısı puanları yüksek olan öğrenciler, Okuduğunu Anlama Performans Test de daha düşük puan alırken, dil kaygısı puanı daha düşük olanlar, performans testinden daha fazla puan almışlardır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted among 90 EFL learners in the English Department at Salahaddin University in Erbil, Iraq. It examines the relationship between learners' language anxiety and reading anxiety as well as the impact of gender on both of these constructs. It also investigated the relationship between language anxiety and reading comprehension as well as reading anxiety and reading comprehension separately. To achieve these aims, three data collection instruments were employed: a Foreign Language Classroom Anxiety Scale designed by Horwitz (1986), a Foreign Language Reading Anxiety Scale designed by Saito (1999), and a Reading Comprehension Performance Test .For data analysis, a Pearson Product-Moment Correlation, t-Test, and one-way ANOVA were utilized. The results of participants' Foreign Language Classroom Anxiety Scale and Foreign Language Reading Anxiety Scale indicate a positive relationship between language anxiety and reading anxiety (r (88) = .652, p ≤ 01, n = 90). In terms of gender, females and males exhibited same levels of language anxiety (M=2.86; SD=.46 and M=2.86; SD=.45, respectively), yet no significant difference was found to exist between the reading anxiety of the two groups. Finally, no statistically significant difference was determined to exist between reading comprehension and either language anxiety or reading anxiety. Students with higher levels of language anxiety scored lower on the Reading Comprehension Performance Test, while those with lower levels of language anxiety scored higher.