Okul öncesi öğretmenlerinin problem davranışlara ilişkin görüşleri ile çocukların problem davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between preschool teachers' opinions about problem behaviors and children's problem behaviors
  1. Tez No: 640622
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA AKITÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR BAĞÇELİ KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Dönem, Çocuk Problem Davranışı, Okul Öncesi Öğretmeni, Preschool Period, Child Problem Behavior, Preschool Teacher
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu araştırmada, okul öncesi eğitime devam etmekte olan 54-66 aylık çocukların sınıfta gösterdikleri problem davranışları ile öğretmenlerinin problem davranışlara ilişkin görüşlerinin cinsiyet, okul öncesi eğitim alma durumu, sosyo-ekonomik düzey açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli ile yapılmıştır. Çalışma grubu uygun örnekleme yöntemi ile belirlenen Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda görev yapmakta olan 58 okul öncesi öğretmeni ve onların sınıflarında bulunan ve rastgele örnekleme ile seçilen 234 okul öncesi dönem çocuklarından belirlenmiştir. Araştırma verilerini toplamak için araştırmacı tarafından oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”, Yumuş (2013) tarafından geliştirilen“Okul Öncesi Öğretmenlerin 36-72 ay Aralığındaki Çocukların Davranış Problemleriyle İlgili Görüşleri”anketi ve Kenneth W. Merrell tarafından 1994 yılında geliştirilen, Okyay (2008) tarafından geçerlilik güvenirlik çalışması yapılıp Türkçe çevirisi yapılan“Problem Davranış Ölçeği”uygulanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, okul öncesi öğretmenlerinin çocukların problem davranışlarla ilgili görüşleri anketinden yüksek puanlar aldıkları görülmüştür. Öğretmenlerin kıdemlerine, yaşlarına, çocukların cinsiyetine, önceden eğitim alma durumuna göre ve çocuğun sosyo-ekonomik durumuna göre öğretmenlerin davranış problemlerini tanımlaması, değerlendirmesi, davranış yönetimi ve sınıf yönetimi görüşlerinin anlamlı farklılaşmadığı görülmüştür. Çocukların problem davranışları gösterme durumları ise cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılık gösterirken, önceden okul öncesi eğitimi alma durumu ve sosyo-ekonomik duruma göre farklılık göstermediği belirlenmiştir. Öğretmenlerin problem davranışlarla ilgili görüşleri ile çocukların problem davranışları gösterme durumları arasındaki ilişkinin korelasyon analizi ile incelenmesi sonucunda, anlamlı bir ilişki çıkmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the problem behaviors of 54-66 month-old children who are continuing preschool education in the classroom, and their teachers' views on problem behaviors in terms of gender, pre-school education status and socio-economic level. The research was carried out with relational screening model, which is one of the quantitative research methods. The working group was determined by 58 sampling teachers and preschool children (234) in their classrooms in schools affiliated to Eskişehir Provincial Directorate of National Education with appropriate sampling method. The“Personal Information Form”created by the researcher was used to collect the research data. The questionnaire of“Preschool Teachers' Views on Behavioral Problems of Children Between 36-72 Months”was developed by Yumuş (2013). The“Problem Behavior Scale”, which was developed by Kenneth W. Merrell in 1994, and whose validity and reliability study was performed by Okyay (2008) and translated into Turkish, was applied. According to the findings of the study, it was observed that preschool teachers got high scores from the children's opinions about problem behaviors questionnaire. According to the seniority, age, gender of the children, pre-education status and socio-economic status of the teachers, it was seen that the teachers' definition, evaluation, behavior management and classroom management views did not differ significantly. It was determined that the behaviors of children showing problem behaviors differed according to gender, but they did not differ according to their pre-school education and socio-economic status. As a result of the examination of the relationship between the opinions of the teachers about problem behaviors and the display of problem behaviors of children with correlation analysis, no significant relationship was found.