Yumuşak kat düzensizliğinin bina performansına etkisi
The effectof solf floor i̇rregulari̇ty on bui̇ldi̇ng performance
  1. Tez No: 640722
  2. Yazar: GÜRKAN KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUAT DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme binalar, yumuşak kat, dolgu duvar, performans, Reinforced concrete buildings, soft floors, fill wall, performance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Deprem kuşağı üzerinde yer alan ülkemizdeki binalar büyük oranda çok katlı betonarme binalardan oluşmaktadır. Bu sebeple herhangi bir deprem anındaki hasar ve kayıpları en aza indirmek gerekir. Binaların zemin katlarının ticari olarak kullanıldığından dolayı zemin kat normal katlara göre daha yüksek tasarlanmaktadır. Bu da zemin kat yüksekliğinin artmasına neden olur ve zemin katta dolgu duvarların olmaması rijitliği azaltmakta ve yumuşak kat düzensizliği ortaya çıkmaktadır. Zemin katın rijitliği, üst katların rijitliğinden daha az olduğu durumlarda zemin katta rijitlik düzensizliğine(yumuşak kat düzensizliği) sebep olmaktadır. Bu çalışmada, Deprem Yönetmeliğinin son bölümünde belirtilen esaslar çerçevesinde yumuşak kat düzensizliğine sebep olan zemin kat yüksekliği değişiminin ve dolgu duvar varlığının binanın kapasite eğrisi, titreşim periyodu, hedef yerdeğiştirme istemi, yerdeğiştirme ve performansına etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The buildings in our country, which are located on the earthquake belt, consist mostly of multi-storey reinforced concrete buildings. For this reason, it is necessary to minimize damage and losses in any earthquake moment. Since the ground floors of the buildings are used commercially, the ground floor is designed higher than normal floors. This causes the ground floor height to increase, and the absence of infill walls on the ground floor reduces stiffness and soft floor irregularity appears. In cases where the stiffness of the ground floor is less than the stiffness of the upper floors, it causes stiffness irregularity (soft floor irregularity) on the ground floor. In this study, the effects of ground floor height change and infill wall presence causing soft floor irregularity within the framework of the principles stated in the last section of the Earthquake Regulation have been investigated on the building's capacity curve, vibration period, target displacement request, displacement and performance.