Numerical investigations of curved slanted surface and lower deflector on the Ahmed body
Ahmed gövdesi üzerindeki kavisli eğimli yüzeyin ve alt saptırıcının sayısal araştırmaları
- Tez No: 640777
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ATAKAN AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sürtünme Katsayısı, Kaldırma Katsayısı, Ahmed Body, CFD, Drag Coefficient, Lift Coefficient, Ahmed Body, CFD
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Pasif kontrol modellerinin, 25° eğik açılı bir Ahmed modelinin aerodinamik sürtünme ve girdap yapıları üzerindeki etkileri sayısal olarak incelenmiştir. Bu doğrultuda 4 farklı kontrol yöntemi üzerinde çalışılmıştır. Kavis kontrol yöntemi, eğimli yüzeyin üst kenarına uygulanan kavisten oluşur. Bu kontrol yönteminde, eğrilik yarıçapı 200 mm'den başlayarak 1000 mm yarıçapında sona ermiştir. Deflektör kontrol yöntemi, eğimli yüzeyin alt kenarına yerleştirilmiş bir deflektörden oluşur. Bu deflektörlerin uzunluğu gövde uzunluğunun %1'inden başlamış ve gövde uzunluğunun %6'sında sona ermiştir. Daha sonra en iyi sonuçları veren kavis ve deflektör kontrol modelleri birleştirildi ve optimum kontrol yöntemi olarak adlandırıldı. Son olarak, eğimli yüzey üzerinde deflektörün bitimi gövdenin bitimi ile aynı hizada olacak şekilde konumlandırıldı. Simülasyonlar Fluent (19.1) yazılımında, Reynolds sayısının 4.2 x 106 'ya eşit olduğu 60 m/s giriş hızında gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar ve gösterilen akış yapıları, Ahmed gövdesinin sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Bu simülasyonların sonucu olarak, sürtünme katsayısı %21.26 oranına kadar düşmüştür.
Özet (Çeviri)
The effects of passive control models on aerodynamic drag and near wake structures of an Ahmed body with a 25° slant angle was numerically studied. 4 different control methods were studied for this purpose. Curvature control method consists of a curved upper edge of the slanted surface. The radius of the curvature was started from 200 mm and ended at 1000 mm radius. Deflector control method consists of a deflector attached on the lower edge of the slanted surface. Length of these deflectors was started from 1% of the body length and ended at 6% of the body length. Later on, based on the best-resulted curvature and deflector control models, a new control model created and called the optimum control method. Lastly, a deflector was relocated on the slanted surface and the deflector end was aligned to the end of the body vertically. Simulations were conducted in Fluent (19.1) software at 60 m/s inlet velocity, which it was equal to Reynolds number = 4.2 x 〖10〗^6. The obtained results and displayed flow structures were compared with the base Ahmed body result. As a result of these simulations, the coefficient of drag was reduced up to 21.16%.