An empirical investigation of public debt and economic growth nexus in Turkey and selected countries
Kamu borcu ve ekonomik büyümenin Türkiye ve seçilmiş ülkelerde ampirik incelemesi
  1. Tez No: 640900
  2. Yazar: KADRİYE SENA ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu borcu, Ekonomik büyüme, Zaman serisi analizi, Panel analizi, ARDL, AMG, FMOLS, Public debt, Economic growth, Time series analysis, Panel analysis, ARDL, AMG, FMOLS
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada, Türkiye ve seçilmiş ülke gruplarında kamu borcunun ekonomik büyüme üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Seçilen ülke grupları on dört Avrupa ülkesinden oluşmaktadır. Öncelikle, kamu borçlarının ekonomik büyümeye etkilerini anlamak için Türkiye'de 2003-2018 yılları arasında zaman serisi analizi yapılmaktadır. ARDL modelini içeren zaman serisi analizi ile kamu borcunun büyüme üzerindeki etkisinin hem kısa hem de uzun vadeli ilişkilerinin açıklanması amaçlanmaktadır. Ardından, seçilen Avrupa ülkelerinin kamu borç oranına duyarlılığını ölçmek için panel analizi 1980-2017 yılları arasında uygulanmaktadır. Seçilen ülkeler için tahmin edilen panel analizi, kamu borcunun uzun vadeli etkilerini gösteren AMG ve FMOLS analizlerini içermektedir. Çalışmanın temel amacı kamu borcunun ekonomik büyümeyi nasıl etkilediğinin araştırılması ve etkinin büyüklüğünün ölçülmesidir. Başlangıçta, Türkiye için zaman serileri analizinin tahmin edilmesi, kamu borçlarının ekonomik büyümeyi kısa vadede olumlu, uzun vadede olumsuz etkilediği sonucuna varmıştır. İkinci olarak, seçilen ülkeler için uygulanan panel analizi, kamu borcunun ekonomik büyüme üzerindeki ters etkisiyle sonuçlanmaktadır. Bu bağlamda, araştırmanın beklenen sonucu, kamu borcunun çoğu durumda ekonomik büyümeyi olumsuz etkilemesidir.
Özet (Çeviri)
The study has researched the impact of public debt on economic growth in Turkey and selected country groups. The selected country groups have consisted of fourteen European countries. Primarily, the time series analysis is made in Turkey for the period from 2003 to 2018, to understand the effects of public debt on economic growth. The explanation of the effect of public debt on growth for both short and long-term relationships is aimed at time series analysis that includes the ARDL model. Subsequently, the panel analysis is applied between the period 1980 and 2017, to measure the sensitivity of selected European countries against the public debt ratio. Panel analysis that is estimated for selected countries, includes analyses of AMG and FMOLS which show long-terms effects of public debt. The primary aim of the study is that investigate how public debt influences economic growth and measurement of the size of the effect. Initially, estimation of time series analysis for Turkey is concluded that public debt affects economic growth via positively for the short-term and negatively for the longterm. Secondarily, panel analysis applied for selected countries results in an inverse impact of public debt on economic growth. In this context, the expected outcome of the investigation is that public debt affects economic growth negatively in most cases.