Public debt and growth: An empirical investigation
Kamu borcu ve büyüme: Ampirik bir inceleme
- Tez No: 379953
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kamu borcu, Büyüme, Eşik Değeri, Panel Veri, Yatay KesitBağımlılığı, Public Debt, Growth, Threshold Value, Panel Data, Cross-Section dependence
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada kamu borcu ve büyüme arasındaki ilişki 1960- 2011 yılları arasında 26 gelişmiş, 40 gelişmekte olan ve 62 gelişmemiş toplamda 128 ülke için panel veri kullanılarak incelenmiştir. Bu amaçla, sabit etkiler modelinin yanı sıra, yeni geliştirilmiş bir model olan yatay kesit dağıltılmış gecikme modeli (Cross Section Distributed Lag) kullanılmıştır. Ayrıca, borç ve büyüme arasındaki ilişki gelişmiş, gelişmekte ve gelişmemiş ülke grupları ve farklı borç düzeyleri için de ayrıca incelenmiştir. Bunun yanı sıra, kamu borcu eşik değerlerini de içeren iki değişkenli denklemler tahmin edilmiştir. Sonuçlar göstermektedir ki gelişmekte olan ülkeler için kamu borcunun büyüme üzerindeki daraltıcı etkisi gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere nazaran oldukça fazladır. Bunun yanı sıra, sonuçlar gelişmiş ekonomilerde büyümenin farklı borç düzeylerine duyarlı olmadığı görüşünü destekleyecek şekildedir. Ayrıca, sonuçlarımıza göre, kamu borcu büyüme oranının daraltıcı etkisi dışında büyümedeki artış hızının da ekonomide daralmaya yol açtığı gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra, sonuçlar ülke grupları içinde artan borç yapısından en çok etkilenen grubun gelişmekte olan ülkeler, en az etkilenen grubun ise gelişmiş ülkeler olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
We investigate the relationship between public debt and growth for a panel sample of 128 countries including 26 advanced, 40 emerging and 62 developing economies for a period of 1960-2011. To this end, we consider not only the conventional fixed effects procedure but also the recently developed cross sectionally augmented distributed lag (CS-DL) mean group (MG) procedure. We also investigate whether the relationship is robust to different country groupings such as advanced, emerging and developing economies and to different debt levels such as suggested. In the study, bivariate equations for debt and growth and conventional growth equations augmented with debt threshold variables are estimated. The results suggest that the negative impact of the public debt on growth appears to be more severe in emerging market countries than both advanced and developing countries. The results also lend a support to the view that the growth is invariant to different public debt levels in advanced countries. According to our results, not only the debt growth but also the acceleration of the debt negatively affects economic growth. Emerging economies suffer most from the debt whilst the advanced economies suffer the least and a rising debt structure lead to a remarkable slowdown the growth for emerging and developing economies rather than the advanced ones.