Slow food hareketinin gastronomi turizminin sürdürülebilirliği ile ilişkisi: Foça örneği
The relationship of the slow food movement with the sustainability of gastronomy tourism: The case of Foça
- Tez No: 640916
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN AVŞAR KURGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Yavaş Yemek, Sürdürülebilirlik, Sürüdürülebilir Gastronomi Turimi, Slow Food, Sustainability, Sustainable Gastronomy Tourism
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Küreselleşmenin getirmiş olduğu hareket etme kolaylığı, mekanların birbirine benzemesine, özgünlüğün ortadan kalkmasına sebep olmaktadır. Bu durum yiyecekler için de geçerlidir. Küreselleşmenin olumsuz yönlerine karşı olan Slow Food Hareketi, 1986 yılında İtalya'da başlatılmış olup kültürel değerlerin, yerel yiyeceklerin ve biyoçeşitliliğin korunmasına, tüketicinin bilinçlendirilmesine, çevreye ve insan sağlığına zararlı olmayan gıdaların üretimine, küçük ve yerli üreticinin korunmasına yönelik projeler geliştirmektedir. Bu kapsamda gerçekleştirilen projelerden bir tanesi de Foça`da bulunan Yeryüzü Pazarı`dır. Foça farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış bir sahil ilçesidir. Hem gastronomik, hem de kültürel açıdan zengin değerlere sahiptir, fakat sadece yaz aylarında turist ağırlamaktadır. Alternatif turizm çeşidi olan gastronomi turizmi, turizmin bütün yıla yayılmasında büyük önem taşımaktadır. Gastronomi turizmi son yıllarda daha çok yaygınlaşmış ve özellikle kültürel değerlere önem veren ve özgünlüğü merak eden bir turist kitlesi oluşmuştur. Gastronomik zenginliğe sahip olan Foça'da yerel yiyeceklere yönelik Slow Food projelerinden biri olmasına rağmen genel olarak gastronomi turizmi gelişmemiştir. Şimdiye kadar Foça, balığı ile tanınmış fakat bu ilçeye özgü olan, diğer yerel yiyecek ve içecekler arka planda kalmış, hatta bunlardan bazıları unutulmaya yüz tutmuştur. Bu çalışma, Foça'da Slow Food Hareketi`nin sürdürülebilir gastronomi turizmi ile ilişkilerini belirlemeyi hedeflemiştir. Bu hedef doğrultusunda Foça`daki Slow Food paydaşları ile yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiş ve ulaşılan veriler betimsel analize tabi tutulmuştur. Paydaşların Slow Food kavramına ilişkin görüşleri hakkındaki düşünceleri belirlenerek değerlendirilmiştir. Sonucu özetlemek gerekirse, kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalan yerel yiyeceklerin korunması ve geri kazandırılmasına yönelik faaliyetlerde bulunan Slow Food'un projeleri Foça'da yeteri kadar gerçekleştirilebilirse bu durum sürdürülebilir gastronomi turizminin gelişmesine olanak sağlayabilecektir. Bunun yanı sıra Slow Food Hareketi`nin yerel ekonomilere önemli katkı sağladığı ve sürdürülebilir gastronomi turizmine değer kattığı söylenebilmektedir. Slow Food Hareketi sürdürülebilir gastronomi turizminin gelişimine ve alternatif yaklaşımlar olarak değerlendirildiğinde kırsal konuma sahip olan Foça`nın başarısına katkıda bulunabilmektedir.
Özet (Çeviri)
The ease of movement brought about by globalization causes the places to resemble each other and the originality to disappear. This also applies to food. The Slow Food Movement, which is against the negative aspects of globalization, was initiated in Italy in 1986 and develops projects for the protection of cultural values, local foods and biodiversity, awareness of the consumer, production of foods that are not harmful to the environment and human health, and protection of small and local producers. One of the projects carried out in this context is Earth Market in Foça. Foça is a coastal district that has hosted different civilizations. It has both gastronomic and culturally rich values but welcomes tourists only in summer. Gastronomy tourism, which is an alternative type of tourism, is of great importance for the spread of tourism throughout the year. Gastronomy tourism has become more widespread in recent years. Especially a group of tourists, who care about cultural values and wonder about originality, has formed. Although it is one of the Slow Food projects for local foods in Foça, which has a gastronomic richness, gastronomic tourism has not developed in general. Until now, Foça has been known for its fish, but other local foods and beverages that are unique to this district have remained in the background and some of them have been forgotten. This study aimed to determine the Slow Food Movement's relationship with sustainable gastronomic tourism in Foça. In line with this goal, semi-structured interviews were conducted with the Slow Food stakeholders in Foça and the data reached were subjected to descriptive analysis. The views of partners on the concept of Slow Food were determined and evaluated. To summarize, if Slow Food's projects, which carry out activities for the preservation and recycling of local food faced with the risk of loss, can be carried out adequately in Foça, this will enable the development of sustainable gastronomy tourism. In addition, it can be said that the Slow Food Movement contributes significantly to local economies and adds value to sustainable gastronomy tourism. The Slow Food Movement can contribute to the development of sustainable gastronomy tourism and to the success of Foça, which has a rural location when considered as alternative approaches.