İlköğretim faaliyetlerinin planlaması-Bolu ili örneği
Planning the activities of education-sample of Bolu city
- Tez No: 64099
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL GÜÇLÜOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: The Activities of Primary Education, Education Planning
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZET İLKÖ?RETİM FAALİYETLERİNİN PLANLANMASI - Bolu İli Örneği - Türkan ÇAKIRO?LU Yüksek Lisans Tezi Eğitim Bilimleri Bölümü Mart, 1997, 146 sayfa Bu araştırmanın amacı; Altıncı Beş Yıllık Kalkınma Planı 'nda İlköğretim düzeyi için belirlenen niceliksel eğitim hedeflerinin Bolu ili merkez ilçesinde gerçekleşme düzeyinin belirlenmesi ve Bolu ili ve Türkiye geneline göre durumunun ortaya konulmasıdır. Araştırma, betimsel nitelikte bir tarama çalışması olup, 1990-1995 yılları arasında Bolu ili merkez ilçe ilköğretim düzeyindeki okulların; okullaşma oranı, öğrenci akış oranı, öğrenci / öğretmen oranı, öğrenci - öğretmen sayıları ve okulların sayısal durumu ve gelişiminin plan hedefleri doğrultusunda gerçekleşme düzeyini belirleyerek, Bolu ili ve Türkiye geneline göre durumunu ortaya koymaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı, Devlet İstatistik Enstitüsü, Bolu İli Milli Eğitim Müdürlüğü, Milli Eğitim Rehberlik ve Araştırma Merkezi ve Bolu İli Planlama Müdürlüğü 'nden elde edilen sayısal verilerle 1990-1995 yılları arasında kalan dönem için durum tespiti yapılmıştır. Elde edilen veriler üzerinde yüzde hesaplamaları yapılarak, tablolar ve grafikler halinde gösterilmiştir. Plan hedeflerinin gerçekleşme düzeyi Bolu merkez ilçe, Bolu İ1İ ve Türkiye geneline göre ayrı ayrı ortaya konulup, karşılaştırılarak, aralarındaki nicel gelişmeler tespit edilmiştir. Altıncı Beş Yıllık Kalkınma Planı 'run ilköğretime ait niceliksel hedeflerinin Bolu merkez ilçede tamamen gerçekleştiği, hedeflenen sayıların üzerinde yüksek oranlar gösterdiği belirlenmiştir. Bolu İli ve Türkiye geneli oranlarının birbirine yakın olduğu ve bunlara göre Bolu merkez ilçenin oranlarının ise yüksek olduğu ortaya konulmuştur. mBolu merkez ilçede, niceliksel eğitim hedeflerinin çok yüksek çıkmasının nedenleri olarak, köyden kente göç, sınıf tekrarları, ilkokula erken ya da geç başlama, nüfusa kayıtlı olunan yerlerin dışında okula devam etme gibi nedenler gösterilebilir. Anahtar Kelime : İlköğretim Faaliyetleri, Eğitim Planlaması IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PLANNING THE ACTIVITIES OF EDUCATION - Sample of Bolu City - ÇAKIRO?LU, Türkan M.S., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof.Dr. Kemal GÜÇLÜOL March, 1997, xv + 146 pages. The aim of this research is to determine the fulfillment level of the quantitive targets of primary education in the centre of Bolu and compare the situation with the quantitative targets in The Sixth Five- Year Development Plan at the same level in Turkey The research is a kind of descriptive survey which covers Primary Education schools in Bolu between the years of 1990-1995. The study illustrates the numbers and realizations of students, teachers, schools and mobility of students in Bolu and its administrative districts at the same level, in comparisons again. Data between the years of 1990-1995 is obtained from The Ministry of Education, The State Statistical Institute, Central Province Directorate of National Education in Bolu. The fulfillment level of planned targets is illustrated by comparing the city of Bolu with Turkey in general, and the quantitive developments at the primary level are determired. The quantitive targets of Primary Education given The Sixth Five- Year Development Plan are realized beyond those general targets in Bolu.One of the main reasons for this over-realization of quantitive targets of primary education in Bolu seems the inner-migration to the city from villages, and the others are the repetition of classes, and registering the school at irregular ages, yaunger or older than the proper ones.