Moda olanın belirlenme sürecinde moda içerikli videoların tercih edilme nedenleri ve satın alma davranışına etkisi
In the process of determining the fashion, the reasons of preferred fashion content videos and its effect on purchase
- Tez No: 641043
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL ÖNAY DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, moda, sembolik etkileşim, youtube içerikleri, kullanıcı tarafından oluşturulan içerikler, Social media, fashion, symbolic interaction, youtube content, user- generated content
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Sosyal medyanın en belirleyici özelliklerinden biri kullanıcıların oluşturduğu içeriklerdir. Kitle iletişim araçlarından farklı olarak, içeriklerin kullanıcılar tarafından oluşturulması, içerikler tarafından etkilenen kişilerin içerikleri oluşturan kişiler olması gerçeğini doğurmaktadır. Bir yandan markalar kendi iletişim çalışmalarını yürütürken diğer yandan kullanıcılar bu iletişim çalışmalarına destek olmakta ya da olumsuz yaklaşımlarıyla ket vurmaktadır. Tüm bunlara ek olarak markalar da sosyal mecraları aktif olarak kullanmaya başlamış, iletişim çalışmalarının bir kısmını bu mecralara taşımıştır. Teknolojinin gelişmesi ile kullanıcıların içerik üretmeleri çok daha kolay bir hale gelmiş, blog siteleri, mikrobloglar, farklı sosyal ağlar kullanıcılara kendi içeriklerini üretme ve yayınlama imkanı vermiştir. İçeriğin kalitesinin öneminin yanı sıra içeriği oluşturan kişinin konumu ve hedef kitlesi ile samimi ve yönlendirici iletişimi sayesinde bu kişiler büyük kitleleri etkileme gücüne sahip hale gelmişlerdir. Bu doğrultuda birçok alanda hedef kitlesini yönlendirme gücü olan influencer ve youtuberlar moda kavramını etkiler ve şekillendirir hale geldiği varsayılmaktadır. Sosyal medya hesaplarında önerdikleri bir ürünün birçok kişi tarafından alınması, önerilen ürünlerin stoğunun hızla tükenmesi kitleleri yönlendirme güçlerine dikkat çekmiştir. Moda kavramının büyük kitleler tarafından belli bir dönemde ilgi gösterilen her ürünü içerdiği unutulmadan öncelikle bu çalışma içerisinde moda kavramı ve trend olanın nasıl belirlendiği, ardından moda ve tüketim arasındaki ilişki incelenmiştir. Sosyal medya üzerinden moda ve tüketim ilişkisini belirleyen iki önemli aktör; markalar ve kullanıcıların süreç içerisindeki rolü ve etki düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışmalar sadece tüketim alışkanlıklarına odaklanmakta ancak tüketim alışkanlıklarına yön veren moda kavramına ait etkenleri açıklamada yetersiz kalmaktadır. Bu çalışmanın amacı bahsedilen eksiği kapatmak ve süreci tüm aktörleriyle ele almaktır.
Özet (Çeviri)
One of the most defining features of social media is the content created by users. Unlike mass media, the creation of content by users raises the fact that the people affected by the content are the creators of the content. On the one hand, while brands carry out their own communication activities, on the other hand, users support these communication activities or they hinder their negative approach. In addition to all these, brands have started to actively use social channels and carried some of their communication activities to these channels. With the development of technology, it has become much easier for users to produce content, blog sites, microblogs, different social networks have enabled users to produce and publish their own content. In addition to the importance of the quality of the content, thanks to the location and target audience of the creator, and their sincere and directing communication, these people have the power to influence large audiences. In this direction, influencers and youtubers, who have the power to direct their target audience in many fields, are assumed to affect and shape the concept of fashion. The fact that a product they recommended in social media accounts was taken by many people and the stock of the proposed products was rapidly depleted attracted attention to their power to direct the masses. Before forgetting that the concept of fashion includes every product that has been shown interest by large masses in a certain period, in this study, firstly, the concept of fashion and how the trend is determined, then the relationship between fashion and consumption has been examined. Two important actors that determine the relationship between fashion and consumption through social media; The role and impact levels of brands and users in the process were tried to be determined. The studies focused only on consumption habits, but they are insufficient to explain the factors related to the concept of fashion that guides the consumption habits. The purpose of this study is to close the gap and to address the process with all its actors.