Esnaflaşmanın Hatay'da geçici koruma altındaki Suriyelilerin uyum süreçlerine etkisi
The effect of entrepreneurship on the harmonization processes of Syrians under temporary protection in Hatay
  1. Tez No: 641079
  2. Yazar: MUSTAFA FIRAT TEKBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLGU KARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: girişimcilik, mülteci girişimciliği, iltica, uluslararası koruma, Hatay, entrepreneurship, refugee entrepreneurship, asylum, international protection, Hatay
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Coğrafi konumu sebebiyle göç, tarihin her döneminde Türkiye için olağan ve alışılmış bir olgu olmuştur. 2010 yılında patlak veren Arap Baharının etkileri, 2011 yılında Suriye'ye sıçramış ve iç savaşla sonuçlanmıştır. Daha sonra uluslararası aktörlerin de devreye girmesiyle küresel bir mesele olmuş ve modern tarihin en çok sığınmacı yaratan toplumsal olaylarından birine dönüşmüştür. Bu olayların neticesinde iç savaştan kaçan Suriyelilerin büyük kısmı sınır komşusu olan Türkiye'ye sığınmış veya Avrupa'ya geçiş için transit ülke olarak kullanmıştır. Çalışmada Geçici Koruma kapsamında bulunan Suriyelilerden esnaflığı seçmiş olan Suriyelilerin deneyimlerine istinaden elde edilen veriler değerlendirilerek Suriyelilerin uyum süreçlerine esnaflaşmanın etkisi incelenmiştir. Çalışma konusunun seçiminde esnaflaşmış Suriyeliler ve uyum süreçlerine ilişkin çalışmaların diğer konulara nazaran daha az yapılmasıdır. Bu kapsamda Hatay'ın 3 ilçesinde (Kırıkhan, Reyhanlı ve Antakya) 30'u esnaf olmak üzere 32 Suriyeli ile tercüman vasıtası ile derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler ışığında önerilen alt problemler değerlendirilmiştir. Çalışma ayrıca 'Kentsel Mültecilerin Adaptasyon ve Uyum Süreçlerine Yeni Bir Bakış Açısı: Kapsayıcı Kent İnşası Amaçlı Sosyal İnovasyon Deneyi' isimli TÜBİTAK Projesinden destek almıştır. Çalışma bu proje kapsamında gerçekleştirilmiş olup, projenin kapsamında elde edilen diğer verilerden de faydalanılmıştır. Çalışma neticesinde esnaflık olgusu kapsamında Suriyelilerin ev sahibi ülke ile hem kişisel hem de kurumsal ilişkilerin daha kolay geliştiği, bölgesel olarak Hatay ilinin kültürel ve tarihi geçmişi nedeniyle bu süreçleri desteklediği, ayrıca girişimcilik kararının alınmasında sembolik sermayenin ve sosyal ağların önemi ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to its geographical location migration has been a usual and customary phenomenon for Turkey in every period of history. The effects of the Arab Spring, which erupted in 2010, spread to Syria in 201 resulted in civil war. Later, with the intervening of international actors, it became a global issue and turned into one of the most asylum seeker creating social events in modern history. As a result of these events of Syrians who fled the civil war took refuge in neighboring Turkey, which is a great part in or used as a transit country for migration to Europe. In this study, the effect of entrepreneurship on the adaptation processes of Syrians was analyzed by evaluating the data obtained from the Syrians who had chosen being entrepreneur from Syrians under Temporary Protection. In the selection of the subject of study, less research is done on Syrian refugees and harmonization processes compared to other subjects. In this context, in-depth interviews were conducted with 32 Syrians, including 30 tradesmen, in 3 districts of Hatay (Kırıkhan, Reyhanlı and Antakya). In the light of the data obtained, the sub-problems suggested were evaluated. The study also received support from the TÜBİTAK Project titled 'A New Perspective on Adaptation and Adaptation Processes of Urban Refugees: Inclusive Social Building Experiment for Inclusive Urban Construction'. The study was carried out within the scope of this project and other data obtained within the scope of the project were also used. As a result of the study, it has been revealed that Syrian people, both personal and institutional relations with the host country, develop more easily, because of the cultural and historical background of the province of Hatay regionally, and the importance of symbolic capital and social networks in making an entrepreneurship decision.