Göçmenlerin yerleşik kimlik inşası: Gaziantep'te Suriyeli esnaflaşması
Building immigrants' settle identity: Syrian craftsmanship in Gaziantep
  1. Tez No: 789798
  2. Yazar: EDA ÖZÇELLİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL KARADAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ötekilik, Gaziantep'te esnaf kültürü, Suriyeliler, kimlik/benlik, kapitalizm, Otherness, artisan culture in Gaziantep, Syrians, identity/self, capitalism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
İçinde yaşadığımız şehir olan Gaziantep göçün sonuçlarına her açıdan şahit olan bir şehirdir. İç ve dış göçlere tarih boyunca“ev sahipliği”yapan Gaziantep, denildiğinde –özellikle 2011 yılı sonrası süreçlerde- akla Suriyeli göçmenler gelmektedir. Kapitalist dünya sisteminde her bireyin paylaştığı ortak bir noktası vardır: varoluşu devam ettirmek. Bugün ülkemizde beş milyona yakın Suriyeli göçmenden bahsedilirken emek piyasası içinde“Suriyeliler”in hayatını devam ettirebilme ve ihtiyaçlarını karşılayabilme stratejileri;“onlar”ın, daha önce aidiyet duygusu geliştirdikleri Suriye toplum yapısından, başka bir toplumun kültürel, ekonomik ve siyasal hegemonyası altında yeniden kimlik oluşturabilmelerini birçok farklı açıdan etkilemektedir. Sosyal hayatta maruz kaldıkları dışlanmışlığın ve ikinci sınıf olma konumunun ekonomik hayatta da yansımaları görülmektedir. Ekonomik hayatta kazanılmış olan ikinci sınıf olma(ötekilik) duygusu ise bir kabulleniş olarak uyum sağlayabilme ve yerel halkla ilişki kurabilme çabası şeklinde karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Gaziantep, the city we live in, is a city that has witnessed the consequences of migration from every angle. When Gaziantep, which has“hosted”internal and external migrations throughout history, is mentioned -especially in the processes after 2011- Syrian immigrants come to mind. In the capitalist world system, every individual has one thing in common: to continue existence. While talking about five million Syrian immigrants in our country today, the strategies of“Syrians”to continue their lives and meet their needs in the labor market; It affects in many different ways that“they”can reconstitute their identity from the Syrian social structure, with which they have previously developed a sense of belonging, under the cultural, economic and political hegemony of another society. The exclusion they are exposed to in social life and the position of being a second class have reflections in economic life as well. The feeling of being second class (otherness) gained in economic life appears as an effort to adapt as an acceptance and to establish relations with the local people.